Quantcast
Στα 2,23 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ - enikonomia.gr
share

Στα 2,23 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ

δημοσιεύτηκε:

«Θα υπάρξει ενδιαφέρον από εγχώρια σχήματα, ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και από τρίτες χώρες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ», δήλωσε στη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, υποστήριξε ότι «από τις μέχρι τώρα ενδείξεις έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον· μολονότι ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι της ΔΕΗ, θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με πιο σκληρά διαρθρωτικά μέτρα».

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι μέχρι και τις 31 Μαΐου 2017 ανέρχονταν στα 2,231 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν δημιουργεί αισιοδοξία αφού στα τέλη του 2015 οι οφειλές βρίσκονταν στα 2,298 δισ., δηλαδή μειώθηκαν μόλις κατά 67 εκατ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης αναφορικά με την εισπραξιμότητα, «μέχρι σήμερα, περί τις 500.000 πελάτες μας έχουν ήδη διακανονίσει οφειλές συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ ενώ παραμένει ένας σημαντικός αριθμός πελατών που αποφεύγουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, με το μεγαλύτερο ποσό να οφείλεται από ένα σχετικά μικρό αριθμό πελατών (483) με μέση οφειλή άνω των τριών χιλιάδων ευρώ. Η διοίκηση της ΔΕΗ, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης,«θα εμμείνει με τα προγράμματα εκπτώσεων και διευκολύνσεων με στόχο τη μείωση των οφειλών, αν και η πολιτική εισπραξιμότητας έχει φτάσει στα όριά της».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου με στόχο τον περιορισμό των οφειλών, που θα οδηγήσει σε τόνωση της ρευστότητας και θα αντισταθμίσει τις απώλειες μεριδίων από το άνοιγμα της αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΔEH επανέλαβε πως σε λίγους μήνες θα έχει ετοιμαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο θα προβλέπει τη διατήρηση του μεριδίου της στο 50% αλλά με έμφαση σε άλλες δραστηριότητες: «Η ΔEH θα είναι πιο ισχυρή και θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ομοειδών εταιρειών της. Αφού το πέτυχαν οι άλλοι, θα το καταφέρουμε κι εμείς», τόνισε με αισιοδοξία.

Μάλιστα ανέφερε τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζει με εταιρείες στο φυσικό αέριο, στην πώληση ενεργειακών υπηρεσιών και την αποθήκευση ενέργειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβίωσης ενός παλαιότερου σχεδίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα. Σχετικά με τις δημοπρασίες ισχύος (ΝΟΜΕ), ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι η θέση της εταιρείας έχει διατυπωθεί πλήρως και έχει προχωρήσει η επεξεργασία της πρότασης για πώληση χαρτοφυλακίου. «Θα υποβληθούν προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ενέργειας, ωστόσο είναι γνωστό ότι η Κομισιόν έχει επιφυλάξεις», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Αναφορικά με τις ζημιές α΄ τριμήνου 2017 ο κ Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι παρά τις ζημιές του πρώτου τριμήνου, που απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες, η εταιρεία αναμένεται να επανέλθει σε κερδοφορία στη χρήση του 2017. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η ΔΕΗ να ξεπεράσει τις αδυναμίες και μετασχηματιζόμενη να παραμείνει ισχυρή, ενώ ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Επιχείρησης με το κράτος, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να συνεχίσει να πλέει στο φορτουνιασμένο πέλαγος του ανταγωνισμού δεμένη στο κατάρτι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι όπως και η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο κ. Αδαμίδης προανήγγειλε κινητοποιήσεις στο Αμύνταιο την ερχόμενη Τετάρτη, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι η πρώτη αντίδραση θα αφορά ίσως την παραίτηση όλου του περιφερειακού συμβουλίου μετά τα όσα συνέβησαν από την κατάρρευση του ορυχείου της ΔΕΗ.


Πηγή: Η Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.