Quantcast
Στα 45 δισ. εκτινάχθηκε η αξία των χαρτονομισμάτων, καθώς κρύβονται στα σπίτια - enikonomia.gr
share

Στα 45 δισ. εκτινάχθηκε η αξία των χαρτονομισμάτων, καθώς κρύβονται στα σπίτια

δημοσιεύτηκε:

Στο πρωτοφανές επίπεδο των 45,2 δις. ευρώ έφθασε στο τέλος Μαΐου η αξία των χαρτονομισμάτων σε ευρώ, που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην Ελλάδα, ξεπερνώντας το ποσό των 43,3 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, όταν έφθαναν συνεχώς αποστολές χαρτονομισμάτων από τη Φρανκφούρτη.

Η εκτίναξη της νομισματικής κυκλοφορίας στο ύψος του 25% σχεδόν του ΑΕΠ επιβεβαιώνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα 30 δις. ευρώ που έχουν φύγει από τις τράπεζες, φυλάσσονται από Έλληνες στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Μαΐου στα 116,4 δισ. ευρώ από 112,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 38,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά από τις αλλεπάλληλες “ενέσεις ρευστότητας”, μέσω του ELA, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα, ο δανεισμός των τραπεζών από το μηχανισμό αυτό έχει προσεγγίσει πλέον τα 89 δισ. ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.