Quantcast
Στα 5,3 δις ευρώ τα "φέσια" του Δημοσίου προς την αγορά - enikonomia.gr
share

Στα 5,3 δις ευρώ τα “φέσια” του Δημοσίου προς την αγορά

δημοσιεύτηκε:

Στα 4,595 δις ευρώ διαμορφώθηκαν οι υποχρεώσεις του κράτους και φορέων προς την αγορά τον Ιούνιο έναντι 4,3 δις  ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ταυτόχρονα εκκρεμούσαν επιστροφές φόρων 733 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή το ποσό φτάνει τα 5,328 δισ. και είναι αυξημένο κατά 291 εκατ. ευρώ έναντι του Μαΐου.

Από τους επιμέρους φορείς οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν «πρωταθλητές» με οφειλές 2,34 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,633 δισ. χρωστά ο ΕΟΠΥΥ και τα 421 εκατ. το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα νοσοκομεία χρωστούν 1,114 δισ. και η τοπική αυτοδιοίκηση 421 εκατ. ευρώ.

Η άτυπη στάση πληρωμών που επέβαλε το κράτος επιβεβαιώνεται έτσι, από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Η στάση πληρωμών του κράτους προκάλεσε μεν ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης (στο 1,7 δις. ευρώ στο πεντάμηνο έναντι 568 εκατ. ευρώ πέρυσι) αλλά τα ελλείμματα που προκλήθηκαν στο ευρύτερο δημόσιο συρρίκνωσαν σημαντικά το πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης (238 εκατ. ευρώ έναντι 1,85 εκατ. ευρώ πέρυσι).

 

Διαβάστε εδώ το δελτίο γενικής κυβέρνησης του ΥΠΟΙΚ με όλες τις οφειλές του κράτους

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.