Quantcast
Στα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού στρέφονται οι τράπεζες - enikonomia.gr
share

Στα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού στρέφονται οι τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Στα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού στρέφονται οι ελληνικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τις εκροές καταθέσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του συστήματος και τη ρευστότητα .

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εισροή κεφαλαίων από προθεσμιακές ή άλλες καταθέσεις  προς αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού κινδύνου  με έδρα κυρίως το Λουξεμβούργο και άλλες χώρες ή σε τοποθετήσεις ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων σε δολάριο. Το φαινόμενο εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές.

Tην ίδια ώρα η  εκροή κεφαλαίων φαίνεται να τροφοδοτείται από τα ξένα, κυρίως, δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για ρευστοποίηση καταθέσεων.

Σύμφωνα, με τραπεζικές πηγές, το πρόβλημα προς το παρόν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμο.

Στο μεταξύ τα 120 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι εκροές των αμοιβαίων κεφαλαίων από την 1η Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις τελευταίες εκτιμήσεις της 7ης Ιανουαρίου 2015 σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Τις μεγαλύτερες εκροές κατέγραψαν τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (ευρώ) ύψους 84,06 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν τα μετοχικά εσωτερικού (Ελλάδας) με εκροές ύψους 19,84 εκατ. ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης ύψους 9,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Μικρότερες εκροές είχαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες (ομολογιακά εσωτερικού και εξωτερικού, μεικτά εσωτερικού και εξωτερικού).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.