Quantcast
Σταθάκης: Δεν είμαστε κοντά σε εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Δεν είμαστε κοντά σε εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Δεν είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και ο διάλογος συνεχίζεται, δήλωσε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το VouliWatch και ο δημοσιογραφικός ιστότοπος ThePressProject.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας δέχεται πως η μείωση των δασμών και των περιορισμών ενδέχεται να ενισχύσει το εμπόριο για κάποιες περιπτώσεις, αλλά η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων δεν είναι μόνο αυτό, καθώς αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα και υπάρχουν και πλευρές της συμφωνίας με τις οποίες έχει διαφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο – συμπλήρωσε ο υπουργός – στο πλαίσιο του διαλόγου έχουν υπάρξει σοβαρές βελτιώσεις και σε θέματα για τα οποία έχουμε διατυπώσει τη διαφωνία μας ως χώρα, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό στο πλαίσιο του διαλόγου που συνεχίζεται.

Τέτοια θέματα, είπε, είναι αυτό που αφορά το διακανονισμό αντιδικιών μεταξύ κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, όπου προωθείται ένα νέο σύστημα επίλυσης διαφορών με τακτικούς δικαστές. Η αρχική πρόβλεψη επέτρεπε στις εταιρείες να παρακάμπτουν τα κρατικά δικαστήρια και να διεκδικούν αποζημιώσεις και την προστασία των επενδύσεών τους μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου.

Ο Γεώργιος Δημαράς, βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ), επεσήμανε από την πλευρά του ζητήματα της συμφωνίας που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος ενώ ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης (Το Ποτάμι) αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα διαφάνειας.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπιρτούνιας, αναφέρθηκε στη σημασία συνέχισης των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχειρηματικότητα και τη χώρα, ενώ ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας και πρότεινε να μην αντιμετωπίζεται η ΤΤΙΡ με φόβο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.