Quantcast
Σταθάκης: Ηπιότερο το νέο πρόγραμμα από τα προηγούμενα - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Ηπιότερο το νέο πρόγραμμα από τα προηγούμενα

δημοσιεύτηκε:

Ηπιότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης το νέο τριετές πρόγραμμα (μνημόνιο), που συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωζώνη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή του προγράμματος είναι πολύ ηπιότερη σε σχέση με το παρελθόν και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας. Όπως είπε, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι χαμηλότερος και από το 1% του ΑΕΠ, ίσως μηδενικός, ενώ σταδιακά το πλεόνασμα θα αυξάνεται για να φθάσει στο 3,8% του ΑΕΠ το 2018.
Δεύτερον, είπε, το νέο πρόγραμμα δεν προβλέπει τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων που προέβλεπαν τα προηγούμενα προγράμματα, ενώ προσέθεσε ότι ρυθμίζεται το δημόσιο χρέος έως το 2022 και υπάρχει ασφάλεια για τις τράπεζες. Χαρακτήρισε ως δραστικά μέτρα τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτά θα επανεξεταστούν με προοπτική να αρθούν στο μέλλον.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο υπουργός τόνισε ότι το ποσό των 25 δις. ευρώ που προβλέπεται από τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίησή τους είναι πολύ υψηλό και έτσι διασφαλίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις.
Για το χρέος, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξει ντε φάκτο μία αναδιάρθρωση του χρέους έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το οποίο ανέρχεται σε 47 δις. ευρώ και θα μεταφερθεί πλέον στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με πολύ μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο. Όσον αφορά το χρέος που λήγει από το 2022 και μετά, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η αναδιάρθρωσή του θα είναι αντικείμενο συζήτησης (σ.σ.: σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης η συζήτηση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος).
Για τον ELA, o υπουργός είπε ότι θα αποδεσμευθεί (αυξηθεί) εντός της εβδομάδας, μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια. Η οριστική συμφωνία στο πλαίσιο του ESM αναμένεται μέσα στους επόμενους 1,5 μήνες και έως τότε, είπε, θα υπάρξει μεταβατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας.
Ο κ. Σταθάκης είπε ότι δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα ανοίγματος της κυβέρνησης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.