Quantcast
Σταθάκης: Με δάνεια της ΕΤΕπ θα ολοκληρωθούν έργα του ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Με δάνεια της ΕΤΕπ θα ολοκληρωθούν έργα του ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Ένα μέρος των έργων του ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στo νέο κοινοτικό πλαίσιο ανάπτυξης που θα ξεκινήσει φέτος και επιδιώκεται να ολοκληρωθούν με ευρωπαικά δάνεια, ώστε να μην επιβαρύνουν το νέο ΕΣΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σταθάκης θα έχει γι’ αυτό το θέμα σειρά συναντήσεων τη Δευτέρα με στελέχη της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία αποτελεί τον βασικό φορέα χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει υπαρκτό, διότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απεμπλοκή των τραπεζών για να  μπορέσουν να παίξουν αυτές τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Ο τρόπος και οι λύσεις που έχουμε μέχρι σήμερα παραμένουν προβληματικές», δήλωσε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι πολλοί θεωρούσαν ότι θα έφεραν τη λύση και βλέπουμε ότι τα έσοδα που προέκυψαν απ’ αυτές ήταν κάτι παραπάνω από περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, και στο μέλλον, στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν μέχρι 5-6 δισ. ευρώ, όταν οι επενδύσεις το 2007 ήταν 30 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

«Η στρατηγική αυτή απέτυχε» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε ότι «το νερό, ορισμένες κατηγορίες μεταφορών και ενέργειας θα έφερναν αύξηση τιμών και περιορισμό στην πρόσβαση εάν γίνονταν οι ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, ακολουθεί η κυβέρνηση διαφορετική προοπτική με συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσουν και σε μείωση τιμών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάσσεται υπέρ της προοδευτικής φορολογίας και όχι υπέρ ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνει Συνταγματική αναθεώρηση.

Σε ερώτηση για τη ναυπηγική δραστηριότητα, ο υπουργός είπε ότι εδώ και μια εικοσαετία εμφανίζει αυτή αρνητική πορεία. «Όμως μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη βιομηχανία. Να επηρεάσουμε την τάση φυγής των Ελλήνων εφοπλιστών σε ναυπηγεία της ανατολής. Πρέπει να δούμε ιδέες αναστροφής της τάσης ώστε ακόμη κι αν η ναυπήγηση γίνεται στο εξωτερικό, σημαντικό κομμάτι εργασιών της να γίνεται εδώ» εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικά με τις χρήσεις γης ο υπουργός είπε ότι το κτηματολόγιο ολοκληρώθηκε αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις εξαιρώντας το αρχαιολογικό κομμάτι συν το ότι το 1/3 της Ελληνικής γης προστατεύεται από τη συνθήκη “natura”.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

                                       

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.