Quantcast
Σταθάκης: Πολύ σύντομα θα αρθούν τα capital controls για το εμπόριο - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Πολύ σύντομα θα αρθούν τα capital controls για το εμπόριο

δημοσιεύτηκε:

Γίνονται συνεχώς βήματα για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών με στόχο την εξομάλυνση της εισροής εισαγωγών και των εξαγωγών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γίώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας απολογισμό του έργου του και εκτίμησε ότι “πολύ σύντομα” θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί.

Ο υπουργός είπε, επίσης, πως εξετάζεται και αναμένεται να ικανοποιηθεί το αίτημα του εμπορικού κόσμου, ώστε να πραγματοποιούνται χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις εισαγωγές μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ για το θέμα των «κόκκινων δανείων» παρέπεμψε στις τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για το θέμα των «κόκκινων δανείων», ο υπουργός παρέπεμψε στις τελικές αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως είπε, πρόκειται για ζητήματα που θα τεθούν στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης από τον Οκτώβριο και επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει πως δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας».

Ο υπουργός είπε ότι από τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή όσων προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για την υλοποίηση της λεγόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που αφορά στην απελευθέρωση αγορών για τα φαρμακεία, το γάλα και τα αρτοποιία.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, δίνεται μάχη για να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι 2 δις. ευρώ και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης υποστήριξε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το συνολικό ποσοστό απορρόφησης για τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 ανέρχεται (στις 18/8/2015) στο 90,25% και των περιφερειακών προγραμμάτων στο 94,37%.

Μεγάλη υστέρηση υπάρχει στα έργα πληροφορικής (Ψηφιακή Σύγκλιση), όπου το ποσοστό απορροφητικότητας ανερχόταν μόνο σε 56,94%, και στα έργα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (78,33%). Τα υπόλοιπα προγράμματα κινούνται με ποσοστά απορρόφησης κοντά ή και πολύ πάνω από το 90%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από τις αρχές Αυγούστου έχει αρχίσει να ομαλοποιείται η ροή χρηματοδότησης στα έργα του ΕΣΠΑ. Όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, από την 1η Αυγούστου καταβάλλονται κάθε μέρα περίπου 10 εκατ. ευρώ για συμβάσεις που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα εργοτάξια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.