Quantcast
Σταθάκης: Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει πιθανότατα συμφωνία - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει πιθανότατα συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν πιθανότατα εντός των προσεχών εβδομάδων σε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

“Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος, τη φορολογική πολιτική, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το θέμα της αγοράς εργασίας. Αλλά οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς ολοκλήρωση. Είναι θέμα εβδομάδων”, δήλωσε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση θα φθάσει εγκαίρως σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν το 2010 και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν αυτά επέτρεψαν την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει ότι την εποχή εκείνη η τότε “τρόικα” δεν είχε εντοπίσει ότι οι αδυναμίες της οικονομίας προέρχονταν από διαρθρωτικά προβλήματα και “θέλησε να επιλύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας απαιτώντας εσωτερική υποτίμηση”. Έτσι “στην πράξη, οι μισθοί μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25% από το 2009. Παρά ταύτα, οι επιδόσεις μας στον τομέα των εξαγωγών δεν βελτιώθηκαν. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν προέρχονταν από το πολύ υψηλό επίπεδο των μισθών, αλλά από διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία η τρόικα ούτε εντόπισε ούτε αντιμετώπισε. Οπως για παράδειγμα, οι σχέσεις ανάμεσα στο Κράτος και σε ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ωφελούσε την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας απαντά: “Σε καμία περίπτωση. Η χώρα μας έχει ανάγκη να παραμείνει στους κόλπους της νομισματικής ένωσης, αλλά με ένα πρόγραμμα βοήθειας καλύτερα μελετημένο. Θα πρέπει να μας επιτρέψει να επιτύχουμε επίπεδο ανάπτυξης που θα εγγυάται τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα θα είναι κοινωνικά δίκαιο. Και θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μέσω της σύνδεσης της αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης”.

 Ο υπουργός Οικονομίας πιστεύει ότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα επιλυθεί μόλις υπάρξει. “Η περιορισμένη ύφεση του πρώτου τριμήνου θα απαλειφθεί σύντομα, καθώς η οικονομία μας παρουσιάζει μια έντονη προοπτική ανάπτυξης. Η τουριστική περίοδος αναμένεται πολύ καλή, ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί μια ισχυρή κινητήρια δύναμη, οι μελλοντικές αυξήσεις μισθών θα ενισχύσουν την κατανάλωση”, είπε ο υπουργός. 

Ο κ. Σταθάκης ήταν επικριτικός για την κατεύθυνση της ευρωπαικής οικονομικής πολιτικής και απαντώντας τι πρέπει να αλλάξει, δήλωσε :”Αρχικά, ο ρόλος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν εκπληρώνει τον στόχο του «δανειστή εσχάτης ανάγκης»: αυτό είναι ένα πρόβλημα σε περίοδο κρίσης. Στη συνέχεια, το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, το οποίο δεν είναι αρκετά ευέλικτο. Τέλος, η ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.