Quantcast
Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα θέματα που έχουμε θέσει στις τράπεζες - Τι είπε για τις αυξήσεις των ενοικίων - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα θέματα που έχουμε θέσει στις τράπεζες – Τι είπε για τις αυξήσεις των ενοικίων

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες για το θέμα των δανείων ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η επαφή με τους τραπεζίτες θα είναι σε μηνιαία βάση» απάντησε ο κ. Σταϊκούρας και ανέφερε τα θέματα που έχουν τεθεί στις συναντήσεις με τις τράπεζες.

«Οι συναντήσεις που έχουν γίνει έχουν τίτλους, δηλαδή δάνεια πολιτών και ευάλωτων νοικοκυριών κυρίως ενήμερα δάνεια, προμήθειες, επιτόκια καταθέσεων, πιστωτική επέκταση και εξωδικαστικός μηχανισμός.

Για την περίπτωση των δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού επόπτη ότι μία γκάμα περίπου 30 χιλιάδων δανειοληπτών, ενήμερων με πρώτη κατοικία και με στεγαστικό δάνειο ή και μικρό επιχειρηματικό δάνειο, θα καλύψει η τράπεζα χωρίς δημοσιονομικό κόστος το 50% της αύξησης της δόσεως για 12 μήνες.

Δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός, διότι γραπτώς έχω πάρει απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αν αυξήσουμε την περίμετρο ή αυξήσουμε το ποσοστό της δόσεως, τότε αυτό αμέσως θα μεταφραστεί από τον επόπτη στην Ευρώπη ως  “κόκκινο” δάνειο και θα αυξηθούν τα ” κόκκινα” δάνεια, που  θα πρέπει να τα αποφύγουμε αυτό. Αυτό  που προσπαθήσαμε χρόνια να επιλύσουμε  την τελευταία περίοδο

Δεύτερον το θέμα των προμηθειών, δώσαμε στις τράπεζες 12 προμήθειες που εκτιμούμε ότι είναι υψηλές για τον πολίτη. Στην ανακοίνωση που έγινε πριν από 2 ακριβώς εβδομάδες το τραπεζικό σύστημα αποδέχθηκε ότι θα μειώσει κάποιες από αυτές τις προμήθειες. Την επομένη  ήρθαν δύο τράπεζες- μια συστημική και μια μη συστημική και μείωσαν από 20% έως και 50% τις προμήθειες σε μια κατηγορία προϊόντων μεταξύ άλλων και τα εμβάσματα. Επιδιώκουμε και εκτιμούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί άμεσα μέσα  στο 2ο23.

Τρίτον, για τα επιτόκια καταθέσεων. Πράγματι αποδέχεται το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες κερδίζει πολύ περισσότερα, γιατί έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των δανείων χωρίς να έχει αυξηθεί αντίστοιχα το επιτόκιο των καταθέσεων. Αυτό το αποδέχεται και έχει δεσμευθεί ότι θα αυξήσει σύντομα γενναία, αρκετά γενναία το  επιτόκιο των καταθέσεων. Ήδη μια συστημική τράπεζα ξεκίνησε τις προθεσμιακές από την εβδομάδα που τρέχει.

Υπάρχει μία σημαντική πιστωτική επέκταση την προηγούμενη χρονιά και για τον εξωδικαστικό μηχανισμό σήμερα μπορώ να σας πω ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός των τελευταίων 12 ετών. Έχουν ρυθμίσει οι περισσότεροι συμπατριώτες μας τα χρέη τους σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό.  Αυτό  έγινε από διαδοχικές κυβερνήσεις επί 12 χρόνια αλλά ναι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουμε για αυτόν» σημείωσε.

Ο Σταϊκούρας για τα ενοίκια

Τέλος ρωτήθηκε εάν το  υπουργείο Οικονομικών θα κάνει κάποια παρέμβαση για να μην αυξάνονται τα ενοίκια.  «Δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή αξιολογείται»  απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.