Quantcast
Σταϊκούρας: Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020 - Τι είπε για το αφορολόγητο - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020 – Τι είπε για το αφορολόγητο

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραςμιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τονίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα.

“Οπως θα δείτε και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό για το 2020. Η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, η ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υψηλότερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, η μεταφορά για φέτος μελλοντικών δαπανών, η προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και το αποτέλεσμα από την υλοποίηση μέχρι αύριο του νέου πλαισίου ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Να αναφέρω δε, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ότι το δυνητικό δημοσιονομικό κενό στο οποίο αναφέρεστε για το 2020 είναι το μισό αυτού που εκτιμούσαν οι θεσμοί -τον Μάιο- ότι υφίσταται για το 2019. Και το οποίο σήμερα υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται. Τα δε έσοδα υπερβαίνουν τον Σεπτέμβριο τον στόχο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα” τόνισε.

“Ολα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, και αφορούν στο 2020, θα περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί. Εφαρμόζεται η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24% για τη χρήση του 2019, η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, η αναμόρφωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9%, τα φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, τα μέτρα για την οικογένεια και την υπογεννητικότητα. Επιπλέον, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης. Βεβαίως, μεσοπρόθεσμα, θα προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών συναρτάται με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και το ύψος των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων” πρόσθεσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.