Quantcast
Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

δημοσιεύτηκε:

Και τον Φεβρουάριο θα δοθεί επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου στους πολίτες.

Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σχετικά με το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, πράγματι επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, αυτή η δίδυμη κρίση( υγειονομική και ενεργειακή) ” ερχόμαστε και καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο.Και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Ενέργειας”.

Νέος ΕΝΦΙΑ: Θα είναι μειωμένος και πότε θα αρχίσει η πληρωμή του

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα είναι μειωμένος ή αυξημένος ο νέος ΕΝΦΙΑ. ” Θα είναι συνολικά μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ και θα είναι μειωμένος κατά μόνιμο τρόπο στους περισσότερους πολίτες. Ισχύουν οι δύο δεσμεύσεις. Η άσκηση δεν έχει ολοκληρωθεί, εκτιμώ ότι θα χρειαστούμε περίπου 15 ημέρες για αυτό “, απάντησε και πρόσθεσε έχουμε ενσωματώσει τον συμπληρωματικό φόρο στον ΕΝΦΙΑ. Συμπληρωματικό φόρο πληρώνει το 5% της κοινωνίας , καταβάλλοντας όμως το 15% του συνολικού ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων” ανέφερε μεταξύ άλλων και διευκρίνισε ότι , θα ενσωματωθεί και η συνολική άσκηση και θα υπάρχει ένας φόρος ακίνητης περιουσίας .

Για το εάν θα είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος ο συμπληρωματικός φόρος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη περιοχή στην οποία βρίσκεται κάποιο ακίνητο και επεσήμανε ότι το υπουργείο επιδιώκει ο ΕΝΦΙΑ να αρχίσει να πληρώνεται από τους πολίτες από το Μάρτιο και σε 10 δόσεις. Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι και έναν μήνα αργότερα να ξεκινήσει η καταβολή του φόρου η εξόφληση του πάλι θα γίνει σε 10 δόσεις έως και το διάστημα των πρώτων μηνών του 2023.

” Αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να κλείσουμε τις επόμενες ημέρες -εβδομάδες τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς γιατί είναι τμήμα για την 13η αξιολόγηση κατά τον βέλτιστο τρόπο για την ελληνική κοινωνία. Επαναλαμβάνω συνολικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά μόνιμο τρόπο και οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώνουν κατά μόνιμο τρόπο ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πλήρωναν την τελευταία διετία”, συμπλήρωσε.

Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Στην ερώτηση εάν ενδέχεται να χαριστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε όσους έχουν λάβει την ενίσχυση του προγράμματος είπε ότι η ότι η επιστροφή της πηγαίνει τον Ιούνιο και μπορεί να εξοφληθεί σε 60 δόσεις .
Ωστόσο την ίδια ώρα ανέφερε ότι ” ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η πορεία των κρίσεων τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες , θα αξιολογήσουμε εάν απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις…. σήμερα δεν έχω να προσθέσω κάτι με τα δεδομένα τα οποία έχουμε”.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.