Quantcast
Σταϊκούρας: Έτσι θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΥΠΟΙΚ στα θέματα κρατικών ενισχύσεων - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Έτσι θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΥΠΟΙΚ στα θέματα κρατικών ενισχύσεων

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες κινήσεις για να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών στα θέματα κρατικών ενισχύσεων ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της ημερίδας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) του υπουργείου.

Αυτές αφορούν σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας:

*Στην επεξεργασία των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διαμορφωθεί ένα roadmap για κάθε περίπτωση, εστιάζοντας στις περιπτώσεις που μπορούν να κλείσουν όσο το δυνατόν αμεσότερα.

*Στην ανάπτυξη τακτικών συναντήσεων με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρχει εικόνα για την πορεία των άλλων υποθέσεων, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον συντονισμό των υποθέσεων ανάκτησης.

*Στην υποστήριξη της Διυπουργικής Επιτροπής Κρατικών Ενισχύσεων, ώστε να προωθείται η ολοκληρωμένη επεξεργασία και διευθέτηση των εκκρεμών υποθέσεων.

*Στη συνέχιση της συνεργασίας και προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός στενότερου πλαισίου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, για τον προληπτικό έλεγχο αλλά και τον συντονισμό των θεμάτων κρατικών ενισχύσεων και την αποφυγή περιπτώσεων παράνομων και μη συμβατών με την Κοινή Αγορά ενισχύσεων.

*Στην ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι όλο και λιγότερα μέτρα κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση και επομένως είναι μεγαλύτερη η ευθύνη των κρατών- μελών για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους Απαλλακτικούς Κανονισμούς, αλλά για τη συνεκτική και ενιαία εφαρμογή των κανόνων στη χώρα.

*Στην έγκαιρη συνεργασία για τα θέματα που προκύπτουν κατά τη σχεδίαση ή και υλοποίηση μέτρων που ενέχουν στοιχεία ενίσχυσης, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου απαιτείται, ώστε να επιταχύνεται η επίλυση των θεμάτων.

Η ημερίδα απευθύνεται στις Αποκεντρωμένες Μονάδες Κρατικών Ενισχύσεων, στις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ και σε φορείς που χορηγούν ενισχύσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της ΚΕΜΚΕ, έχει συντονιστικό ρόλο στην διαχείριση υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων, και αποτελεί το βασικό σημείο επαφής των ελληνικών αρχών για τα θέματα κρατικών ενισχύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του δεν εξαντλούνται στον συντονισμό, καθώς μέσω του εκ των προτέρων ελέγχου, συμβάλλει στην εδραίωση ασφάλειας δικαίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.