Quantcast
Σταϊκούρας: Γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 είναι κοινωνικά δίκαιος - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 είναι κοινωνικά δίκαιος

δημοσιεύτηκε:

Τους λόγους για τους οποίους ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 είναι κοινωνικά δίκαιος εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως είπε ο υπουργός, ο προϋπολογισμός του 2022 ” περιλαμβάνει πολιτικές που ενέχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη στήριξη της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τακτικές κοινωνικές δαπάνες, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, που ήταν συνδεδεμένες με τους περιορισμούς στην ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι αυξημένες το 2022.

Συγκεκριμένα:

-Αυξάνεται η δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

-Ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να καταβληθούν:

-το επίδομα παιδιού,

-το επίδομα στέγασης,

-το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,

-οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία,

-το επίδομα για κάθε νέα γέννηση παιδιού, καθώς και λοιπά προγράμματα, δράσεις και ενέργειες, όπως είναι η χορήγηση σχολικών γευμάτων, η οικονομική ενίσχυση σε ανάδοχους γονείς και η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών που διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

-Παρέχεται το πρώτο ένσημο σε νέους 18-29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.

-Επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

-Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας.

-Χρηματοδοτούνται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και λοιπών προνοιακών φορέων.

-Υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.

-Χορηγείται voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς”. .

Για την Υγεία

Όσον αφορά το κρίσιμο πεδίο της Υγείας είπε ” οι δημόσιες δαπάνες θα είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019.

Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία διαμορφώνονται στα 11,7 δισ. ευρώ για το 2022, ή στο 6,3% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ενώ επίσης, οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών, εκτιμώνται συνεπώς περίπου στις 6.000 προσλήψεις.

Παράλληλα, αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συνολική αναβάθμιση και θωράκιση του συστήματος Υγείας.

Ο Προϋπολογισμός ενισχύει την ισχύ της χώρας.

Eπίση είπε ότι ” ο Προϋπολογισμός ενισχύει την ισχύ της χώρας. Οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2022 είναι αυξημένες κατά 808 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2021, και αυτό οφείλεται – κυρίως – στην υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, απαραίτητων για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Συμπερασματικά, ο Προϋπολογισμός του 2022, κινείται πάνω στους άξονες και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, αποτυπώνει τη σταδιακή «διαγραφή» του αρνητικού αποτυπώματος της πανδημίας στην οικονομία, καταγράφει την επιστροφή της χώρας σε κανονικότητα και θέτει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας από μια νέα αφετηρία ισχυρότερων προοπτικών

Η υλοποίησή του θα συμβάλει ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη” .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.