Quantcast
Σταϊκούρας - Καραμανλής: Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας – Καραμανλής: Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που επιστρέφει η Ευρωζώνη στη χώρα μας, (τα λεγόμενα ANFAs και SMPs), θα μελετήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς, όπως αποκάλυψαν σήμερα στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο για την ανάταση και την ανασυγκρότηση της Κρήτης», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για την «Κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)».

«Η κατασκευαστική στασιμότητα, που έπληξε το νησί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα σταματήσει. Θα βρούμε χρήματα να κατασκευάσουμε τον δρόμο», είπε ο υπουργός και ενημέρωσε τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση αναζητεί χρηματοδότηση του έργου.

«Προσπαθούμε και ήδη έχουμε ετοιμάσει μια οικονομοτεχνική μελέτη, να βρούμε έναν τρόπο να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο. Έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε έσοδα από μια άλλη παραχώρηση για να το χρηματοδοτήσουμε. Αυτό όμως θέλει την έγκριση των δανειστών, αυτή είναι η πραγματικότητα, και βρισκόμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις μαζί τους. Εάν δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να δούμε, αν με επιστροφές κάποιων χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες, τις λεγόμενες “επιστροφές των κεντρικών τραπεζών”, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα τέτοιο έργο, το οποίο είναι πάνω από 1,5 δισ. Είναι ένα δύσκολο τεχνικά το έργο, το οποίο θα αρχίσει να κατασκευάζεται, το νωρίτερο το 2022, διότι δεν υπάρχει καμία μελετητική ωριμότητα», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, είχε επισημάνει ότι ο Βόρειος Οδικός ‘Αξονας Κρήτης παραμείνει, σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του, όπως φτιάχτηκε πριν από πενήντα χρόνια.


Η δήλωση Σταϊκούρα

Στο θέμα της χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ, αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια απάντησης που έδωσε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη, για την ενίσχυση των αναπτυξιακών και επενδυτικών δυνατοτήτων της χώρας, με την αξιοποίηση των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή, την αξιοποίηση των SMPs και ANFAs.

Ο υπουργός είπε ότι αυτό το θέμα, για πρώτη φορά, τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup, στο οποίο αναγνωρίστηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και η πρόοδος που έχει συντελεστεί και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης από τα κέρδη των ANFAs και SMPs.

«Η αποδέσμευση αυτή είναι χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, όπως είχαν τεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά, αποφασίστηκε στο Eurogroup να αξιολογηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των κερδών, των ANFAs και των SMPs, για επενδυτικούς σκοπούς, ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας, σε συνεργασία με τους θεσμούς, το επόμενο διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση, ήδη, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Σχεδιάζουμε μεθοδικά και υπεύθυνα τις προτεραιότητες, αναπτυξιακές κατευθύνσεις και ώριμα προς ένταξη έργα υποδομών. Ένα τέτοιο έργο που τελεί υπό αξιολόγηση είναι και το έργο του ΒΟΑΚ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βολουδάκης

«Είναι προφανές ότι οι επενδύσεις πρέπει να αφορούν έργα με μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, και πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο ενιαίο έργο, όπως ο ΒΟΑΚ, είναι «η κατεξοχήν περίπτωση που θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτή τη συζήτηση». Είπε, επίσης, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για την Κρήτη, αλλά το έργο του ΒΟΑΚ είναι και εθνική ανάγκη και γι΄αυτό ο ΒΟΑΚ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ ως εθνικό έργο υποδομής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.