Quantcast
Σταϊκούρας: Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων - Τι είπε για τις φορολογικές ελαφρύνσεις - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων – Τι είπε για τις φορολογικές ελαφρύνσεις – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα προϊόντα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “έχουμε σχεδιάσει συνολικά μέτρα ως κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ”.
Σχολιάζοντας το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται στα προϊόντα, είπε “η επιβεβαίωση του ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη οικονομιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ισχυρή. Πρόσθεσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ζήτηση κυρίως για αγαθά λιγότερο, για υπηρεσίες περισσότερο από ότι η προσφορά. Και η προσφορά είναι κυρίως από τις μεταφορές και από την παραγωγή. Άρα αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κύμα ανατιμήσεων. Παρά το κύμα ανατιμήσεων που έχει ξεκινήσει, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο ήταν 1,4% όταν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ήταν 3% και στις Ηνωμένες Πολιτείες 5,4% .Φαίνεται συνεπώς ότι αυτό το κύμα ανατιμήσεων θα το έχουμε κοντά μας σε παγκόσμιο επίπεδο “.
Kαι συνέχισε λέγοντας ότι το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται στα προϊόντα φαίνεται να είναι παροδικό με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε και εκτίμησε ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, “ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από 2% του χρόνου”.
Οι παρεμβάσεις
Σε ερώτηση τι παρεμβάσεις θα γίνουν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα ακόμα και εάν είναι παροδικό απάντησε ότι “έχουμε δρομολογήσει και ήδη υλοποιούνται μια σειρά μέτρων από τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης για τον έλεγχο της αγοράς και θα υπάρξουν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τους επόμενους μήνες. Αυτά θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ”.
Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης.” Τα 2 τελευταία χρόνια ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε επιδοτήσει γενναία και εμπροσθοβαρώς πολλούς συμπατριώτες μας, ευάλωτα νοικοκυριά έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν”, σημείωσε και πρόσθεσε “γενικώς έχουμε προβλέψεις για μια σειρά μέτρων τα οποία αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά”.
Σε ερώτηση εάν θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ φορολογικές ελαφρύνσεις είπε ” έχουμε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2022. “Έχουμε μειωμένες φορολογικές εισφορές για το 2022 , έχουμε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα το 2022 και μειωμένο συντελεστή εισοδήματος για τις επιχειρήσεις το 22% για το 2022 .Αυτά είναι πρόσθετα , γενναιόδωρα φορολογικά μέτρα πoυ ανέρχονται περίπου στα 2 δισ .ευρώ για το 2022 και αφορούν κυρίως τη μεσαία τάξη .Οτιδήποτε πρόσθετο και εάν υπάρξει θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ”.
Για τον καφέ
Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν θα φτάσει η τιμή του καφέ στα 5 ευρώ .”Mου λέτε κάτι για το οποίο δεν μπορώ να ξέρω. Θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ελέγχουμε την αγορά “, απάντησε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.