Quantcast
Σταϊκούρας: Στα 15 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων στήριξης φέτος - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Στα 15 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων στήριξης φέτος

δημοσιεύτηκε:

Στα 15 δισ. ευρώ θα ανέλθει φέτος το κόστος για τα μέτρα στήριξης των πολιτών, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ωστόσο σημείωσε ότι οι αρχικές προβλέψεις για το κόστος των μέτρων στήριξης ήταν στα 7,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που διατίθεται εντός της διετίας να ανέλθει σε 39 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, περιέγραψε το πλέγμα των βραχυπρόθεσμων πολιτικών που θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αναλυτικά:
-Το πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τις δόσεις των τραπεζικών δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.
-Η επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, με 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο δεύτερο πρόγραμμα.
-Η ενίσχυση με ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ αυτήν την εβδομάδα μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 7». Ειδικά για την εστίαση, ο υπουργός είπε ότι περίπου 53.800 επιχειρήσεις θα λάβουν 167 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι περίπου 8.000 επιχειρήσεις του χώρου αυτού άνοιξαν πέρυσι πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνολικά για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», ανέφερε πως από τις 705.000 αιτήσεις θα γίνουν δεκτές περίπου 300.000, καθώς, μεταξύ άλλων, περίπου 250.000 επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση τζίρου το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.
-Η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ (με επισπεύδον το υπουργείο Ανάπτυξης) της εστίασης, του τουρισμού, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων κ.ά. Η ενίσχυση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.
-Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
-Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Σημειώνεται ότι, ο υπουργός θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά στο εν εξελίξει υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τους στόχους και τις κινήσεις στην οικονομία για την περίοδο 2021- 2023.
Για την εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές
Και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος το επόμενο έτος, θα μονιμοποιηθούν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαγραφής των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών. Προσθέτοντας ότι ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης θα υπάρξουν, εάν χρειαστεί, πρόσθετες πρωτοβουλίες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.