Quantcast
Σταϊκούρας: Τι είπε στον RealFm για τα αναδρομικά, τις μειώσεις φόρων και το πρόγραμμα "Γέφυρα" - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Τι είπε στον RealFm για τα αναδρομικά, τις μειώσεις φόρων και το πρόγραμμα “Γέφυρα”

δημοσιεύτηκε:

Στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο παρέπεμψε ο Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου είπε ότι “θα υπάρχει η πρόβλεψη για την απόδοση των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο να καταβληθούν οπωσδήποτε εντός του 2020. Το πότε ακριβώς ας περιμένουμε τον Πρωθυπουργό”.

Για την επιδότηση εισφορών προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι “είναι θέμα ημερών να ακούσετε τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το εάν θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και για το εάν θα υπάρξουν μειώσεις και σε νέους τομείς, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων με μόνιμο χαρακτήρα. Δυστυχώς ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Μέσα σε αυτή προχωρήσαμε σε παροδικές μειώσεις φόρων, όπως στην εστίαση, τις μεταφορές κ.α.. Όσο κρατά η υγειονομική κρίση θα είμαστε κοντά στη κοινωνία και με τέτοια μέτρα. Όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης θα επανέλθουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των σταθερών μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών”.
Όπως είπε “βάσει των φορολογικών δηλώσεων, που φέτος είναι περισσότερες κατά 50.000, τα νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ όταν πέρυσι πλήρωσαν 3,5 δισ. ευρώ και αυτό οφείλεται κατά 3/4 στη μείωση ή μηδενισμό της προκαταβολής φόρου που νομοθέτησε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι”.
Για το πρόγραμμα “Γέφυρα”, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “πάνω από 60.000 έχουν υποβάλλει ήδη οριστική αίτηση. Το πρόγραμμα κλείνει τέλος Σεπτεμβρίου για να αρχίσει η επιδότηση δόσεων. Για πρώτη φορά η Πολιτεία ενισχύει και τους συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση”.
Σχετικά με τα τεκμήρια ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “για την ώρα δεν υπάρχει κάποια σκέψη να αλλάξει κάτι”. Οι προτεραιότητες, όπως τις περιέγραψε ο ίδιος, είναι η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, να αυξήσει τις δαπάνες για να στηρίξει την κοινωνία μέσα στην υγειονομική κρίση και να στηρίξει και την Άμυνα της χώρας.
Για το πότε θα δει η Ελλάδα χρήματα από την Ευρώπη, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι “θα δούμε χρήματα από την Ευρώπη. Ήδη από τον Ιούλιο και μετά είχαμε εισροές πόρων μέσω ΕΣΠΑ και από τον Σεπτέμβριο θα έρχονται δόσεις από το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Για το Ταμείο Ανάκαμψης σοβαρά και μεθοδικά λειτουργούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να παρουσιάσουμε ένα ολιστικό, αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και θα αξιολογηθεί τον Ιανουάριο του 2021. Ευελπιστούμε ότι θα έρθουν πόροι από το Ταμείο το πρώτο εξάμηνο του 2021”.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.