Quantcast
Σταϊκούρας: Τι ισχύει με τις αποδείξεις - Πότε θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ- ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Τι ισχύει με τις αποδείξεις – Πότε θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ- ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Θέλουμε να είναι μόνιμη η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους” είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΜEGA. Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ και πότε θα εφαρμοστεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών απάντησε τα εξής:
“Είναι μια άσκηση η οποία θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έχουμε, έχουμε 22% . Θέλουμε και έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ περίπου της τάξεως του 8%”.
Σε ερώτηση εάν η μείωση αυτή του ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί για το 2022 είπε ότι “Θέλουμε να είναι μόνιμη μείωση. Το πότε θα γίνει η μείωση εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση αλλά και από την άσκηση των αντικειμενικών αξιών”.
“Όταν ολοκληρωθεί η άσκηση των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να ενσωματωθούν τα αποτελέσματα στον υφιστάμενο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λαμβάνοντας υπόψη και τη γεωγραφική περιοχή. Στόχος είναι εκεί που πραγματικά πρέπει να φορολογηθεί ακόμα περισσότερο ο πλούτος της χώρας που κακώς δεν φορολογούνταν, να φορολογηθεί. Και ότι αποτέλεσμα προκύψει, να δοθεί κατευθείαν στο άλλο κομμάτι της κοινωνίας πάλι με μείωση του ΕΝΦΙΑ που έχει πληγεί περισσότερο από ότι θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια” σημείωσε και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι ” Αυτή την άσκηση θέλουμε να τρέξουμε αμέσως μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών”.
Σε ερώτηση πότε θα γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είπε “Εμείς θα επιδιώξουμε την άσκηση να την τελειώσουμε φέτος .Δεν μπορώ να δεσμευτώ για αυτό .Υπάρχει συζήτηση για τους θεσμούς για να τελειώσει η άσκηση των αντικειμενικών αξιών .Την αποτύπωση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν μπορώ να σας πως εάν θα είναι φέτος ή του χρόνου”.
Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Σε ερώτηση τι θα γίνει με αυτούς που δεν κατάφεραν να πιάσουν το 30% με πλαστικό χρήμα είπε“ Αυτό ήταν
ένα σωστό μέτρο και είναι ένα σωστό μέτρο γιατί θέλουμε όσο μπορούμε να
μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Ένα διαχρονικό και διατοπικό πρόβλημα .Η αλήθεια είναι
ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω και τις βαθιάς ύφεσης και το οποίο έχει ένα κόστος για την
πραγματική οικονομία. Από την άλλη όμως έχουν
ενισχυθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές”.
“Άρα θα πρέπει
να δούμε τη μείωση της κατανάλωσης και να τη διασταυρώσουμε με την αύξηση των
ηλεκτρονικών συναλλαγών.Θα δούμε το αποτέλεσμα
και ανάλογα θα πράξουμε προφανώς
για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες οι
οποίοι λόγω της συγκυρίας δεν μπόρεσαν να έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο”, σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν θα συμπεριληφθούν και οι χάρτινες αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου είπε ” Θα ήθελα να λίγο να το δούμε αυτό
.Είναι ακόμα πρόωρο”.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.