Quantcast
Σταϊκούρας: Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης - Τι είπε για το κοινωνικό μέρισμα - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης – Τι είπε για το κοινωνικό μέρισμα

δημοσιεύτηκε:

Αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρξει συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για το εάν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που θα οδεύσει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο δίμηνο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σε ερώτηση εάν θα δοθεί μέρισμα σε κάποιους πολίτες μέσα στις γιορτές είπε ότι “η Πολιτεία παρά την ευρύτερη καλή εικόνα της οικονομίας πρέπει σήμερα να σταθεί κοντά στα νοικοκυριά”. Οι προτεραιότητες συνεπώς για το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν με βάση την ένταση και την έκταση της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης και τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών στα νοικοκυριά, σημείωσε και επανέλαβε ότι η ” προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες από την υγειονομική κρίση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς .
Θα πρέπει συνεπω΄ς να δούμε τι θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο, ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει στο υγειονομικό πεδίο, τι ανάγκη μπορεί να έχει το δημόσιο σύστημα υγείας. Εάν συνεπώς δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο. Αλλά αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός δεν θα περικλείει κάτι από όλα αυτά”.

Στη συνέχεια ερωτήθηκε εάν θα δοθεί μέρισμα στους συνταξιούχους. “Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την εκτέλεση προϋπολογισμού, έχουμε τον μήνα Νοέμβριο μπροστά μας, παρακολουθούμε συνεπώς την εκτέλεση των εσόδων, παρακολουθούμε την κρίση” απάντησε και πρόσθεσε ότι εάν επιδεινωθεί η κρίση η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να επέμβει ακόμη περισσότερο φέτος.

Όταν επεμβαίνει κανείς για να αντιμετωπίσει μια κρίση τότε περιορίζονται και οι δυνατότητες για να δώσει κάποιο άλλο χρηματικό ποσό αλλού σημείωσε και τόνισε ότι “αυτό όμως όλο θα συζητηθεί και με τον Πρωθυπουργό, όταν θα ε΄χουμε μια πολύ καλή εικόνα της εκτέλεσης προϋπολογισμού τις τελευταίες εβδομάδες για να δούμε τι δημοσιονομικό χώρο έχουμε φέτος” . Aρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών περιθωρίων για φέτος και για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων,

“Ο κρατικός προϋπολογισμός που θα υποβληθεί την Παρασκευή στη Βουλή δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις”

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα της εστίασης. ” Έχει αρκετά αιτήματα ο κλάδος. Ο κρατικός προϋπολογισμός που θα υποβληθεί την Παρασκευή στη Βουλή δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιονδήποτε κλάδο της οικονομίας. Ο προϋπολογισμός έχει τα μέτρα τα οποία υλοποιούμε ,μέτρα τα οποία επεκτείνονται το 2022 , μέτρα τα οποία έχουμε ανακοινώσει. Δηλαδή ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ ισχύει όπως μειώσεις φόρων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης” , απάντησε και επανέλαβε ότι πρόσθετα νέα μέτρα στον κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Παρασκευή ,δεν περιλαμβάνει με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που σήμερα έχουμε.
“Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί”, συμπλήρωσε και τόνισε ότι σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κινηθεί στην περιοχή του 7% το 2021 , θα υπάρξει συρρίκνωση της ανεργίας αλλά και θα εκτοξευθούν επενδύσεις και εξαγωγές των.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, είπε ότι αυτός αναμένεται να έχει άνοδο 0,5% το 2021 σε ετήσια βάση και 1% το 2022. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν θα μου έκανε έκπληξη, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εφέτος να κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο, δεν θα μου έκανε έκπληξη να είναι της τάξης του 4%». Όμως, δήλωσε αισιόδοξος ότι φαίνεται να υπάρξει αποκλιμάκωση από το α’ τρίμηνο του 2022 για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και από το β’ τρίμηνο για το ενεργειακό κόστος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.