Quantcast
Σταϊκούρας: Θα υπήρχε πράγματι έλλειμμα τον Φεβρουάριο - Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Θα υπήρχε πράγματι έλλειμμα τον Φεβρουάριο – Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε πως θα υπήρχε ταμειακό έλλειμμα του δημοσίου τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος δήλωσε ότι η  προεδρική εκλογή επισπεύσθηκε για τον Δεκέμβριο -και οι εθνικές εκλογές για τον Ιανουάριο – λόγω της «τρύπας» 452 εκατ. που αναμενόταν να υπάρχει στο δημόσιο ταμείο τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Σταικούρας επεσήμανε, όμως, την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα που καλλιέργησε προεκλογικά και το γεγονός ότι δεν προνόησε ως κυβέρνηση να λάβει χρηματοδότηση με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Ποιού επιλογή ήταν οι εκλογές το ξέρει όλος ο κόσμος. Ο κόσμος ξέρει και ποιος έταζε και ποιος του έλεγε να μην πληρώνει», απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε πως «πράγματι, δηλαδή, το πρόσημο θα ήταν αρνητικό τέλος Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό το λόγο και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη συμφωνία εντός διμήνου, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τμήμα ή το σύνολο της δόσης, για να καλύψει αυτές τις άμεσες πιεστικές ανάγκες».

Ο κ. Μάρδας είχε αναφέρει νωρίτερα στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του κράτους ότι το «άνοιγμα» 452 εκατ. ευρώ που υπήρχε στο δημόσιο ταμείο στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε στην επιλογή επίσπευσης της προεδρικής εκλογής για τον Δεκέμβριο, διότι -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργό – η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αρχίσει την διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο για να «σκάσουν» οι εκλογές τον Φεβρουάριο, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο να γίνουν οι εκλογές χωρίς να μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν 1,9 δισ. ευρώ ”συν” στο τέλος Ιανουαρίου, με πρόβλεψη για αρνητικό πρόσημο τέλος Φεβρουαρίου. Ορθώς, συνεπώς, ο κ. υπουργός μίλησε γι’ αυτό» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε: «Με μια διαφορά, όμως: Ότι ενώ τα γνώριζαν αυτά στην κυβέρνηση από τέλος Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν μια συμφωνία, στην οποία έλεγαν -αφού ο υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι δεν έχουμε ανάγκη τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ- ότι τα 7,2 δισ. ευρώ τελικά τα έχουμε ανάγκη, αλλά στο τέλος της αξιολόγησης. Εδώ υπάρχει τουλάχιστον μια αντίφαση, αν όχι άγνοια της πραγματικότητας”. 

 

                                   Υστέρηση 750 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα

 

Με ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του προυπολογισμού, ο κ. Σταικούρας, που είναι συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Ν.Δ., κάλεσε την κυβέρνηση να εργαστεί με σχέδιο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία που επετεύχθη με μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα 2 χρόνια στη δημόσια οικονομία, και να επανασυνδεθεί άμεσα με τη διαδικασία της ανάταξης της οικονομίας.

Ο κ.Σταϊκούρας ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, δείχνει ότι τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται του στόχου περίπου κατά 750 εκ ευρώ, ότι οι δαπάνες διαμορφώνονται περίπου 2 δις ευρώ κάτω από το στόχο και ότι οι τόκοι είναι αυξημένοι περίπου κατά 500 εκ ευρώ ή κατά 22% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.