Quantcast
Σταϊκούρας: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε εξέλιξη - enikonomia.gr
share

Σταϊκούρας: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε εξέλιξη

δημοσιεύτηκε:

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στη Βουλή για τον προυπολογισμό του 2015, προσθέτοντας ότι εμπεριέχει λεπτές πτυχές, είναι σύνθετη και σκληρή δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

“Εμείς εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί, από την τρόικα, με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση, και να συναποφασισθεί, με τους εταίρους, το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Πλαίσιο, το οποίο θα εδράζεται σε ένα εθνικό σχέδιο με πυρήνα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας: “Εργαζόμαστε για να καταλήξουμε στο καλύτερο, από τα εφικτά, αποτέλεσμα για την πατρίδα μας. Σε κάθε περίπτωση, για το καλό της χώρας, απαιτείται από όλους, σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα, μετρημένες και ζυγισμένες κουβέντες, μακριά από την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και υπερβολικών προσδοκιών”. 

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι πέρυσι, τέτοια περίοδο, η τρόικα ζητούσε νέα, πρόσθετα μέτρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι εφετινοί δημοσιονομικοί στόχοι. Η Κυβέρνηση δεν τα πήρε, γιατί πίστευε ότι δεν χρειάζονταν και απ’ ότι απεδείχθη, εκ του αποτελέσματος, ορθώς έπραξε, πρόσθεσε. 

 Ο Προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, και είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, δημοσιονομικά ισοσκελισμένος, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την επίτευξη ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, αλλά θέλει να την επιτύχει με αύξηση των φόρων κατά 2,5% του ΑΕΠ ή περίπου 4,5 δισ. ευρώ, αφού θέλει να διατηρήσει τις δημόσιες δαπάνες στταθερές στο 44% του ΑΕΠ που ήταν το 2014. Αυτό που έχει παραλείψει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, είναι ποιους φόρους θα αυξήσει. 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.