Quantcast
Standard & Poor’s: Από crash test σήμερα η ελληνική οικονομία - Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την αξιολόγηση της - enikonomia.gr
share

Standard & Poor’s: Από crash test σήμερα η ελληνική οικονομία – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την αξιολόγηση της

δημοσιεύτηκε:

Από “crash test” θα περάσει το βράδυ η ελληνική οικονομία καθώς ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s ( S&P) θα αξιολογήσει το αξιόχρεο της χώρας μας.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον ραδιοφωνικό σταθμό στα “Παραπολιτικά”. Εκτίμησε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο ο οίκος  S&P να αναβαθμίσει την οικονομία μας.  «Ούτως ή άλλως ούτε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε και εγώ είχαμε ποτέ τέτοια προσδοκία ειδικά για την Παρασκευή, 21 Απριλίου διότι είναι σε μια περίοδο η οποία είναι πολύ κοντά σε εκλογές και η λογική λέει ότι ο όποιος οίκος θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών, τη σταθερότητα στη χώρα και μετά να πάει στην αναβάθμιση» σημείωσε.

Τι θα γίνει εάν δεν αναβαθμιστεί το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας

Εάν ο οίκος  δεν αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, τότε όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις επόμενες δύο αξιολογήσεις που θα γίνουν στις 9 Ιουνίου από την Fitch, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής κάλπης και στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Πάντως βαρόμετρο για τον οίκο Fitch και τον οίκο  DBRS θα αποτελέσουν οι σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat για την ανάπτυξη και το έλλειμα της Ελλάδας του 2022. Σημειώνεται δε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι διεθνείς  οίκοι αναμένεται να κρατήσουν για να οδηγήσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.  Ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί μετά τις εκλογές.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το έλλειμα και την ανάπτυξη του 2022

Υπενθυμίζεται πως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν προαναγγείλει πως το έλλειμμα του 2022  θα είναι τελικά  πολύ μικρότερο στον  προϋπολογισμό, δηλαδή το πρωτογενές  έλλειμμα  αναμένεται να βρεθεί στη περιοχή του 0,5%. Αξιοσημείωτο είναι δε πως το έλλειμμα αναμένεται να μηδενιστεί το 2022, όπως είχε  δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.  Η εξέλιξη αυτή  θα επηρεάσει και το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα το  οποίο με βάση  τους στόχους  του Προϋπολογισμού – έχει τοποθετηθεί  στο 0,7% του ΑΕΠ  με αποτέλεσμα να κινηθεί αρκετά υψηλότερα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.