Quantcast
Σταθάκης για ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ: Τελικά γίνεται διαφορετικά - enikonomia.gr
share

Σταθάκης για ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ: Τελικά γίνεται διαφορετικά

δημοσιεύτηκε:

«Φτάσαμε αισίως στο τέλος μιας μακράς διαδρομής για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Στα πρώτα της στάδια υπήρξε ταραχώδης και με πολλές ανατροπές, αλλά η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει τα ζητήματα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο, να εξασφαλίσει ένα σαφώς υψηλότερο τίμημα και να διασφαλίσει ισχυρά δικαιώματα στο Δημόσιο, όπως τον ορισμό της θέσης του προέδρου της εταιρείας».

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε δήλωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» με την καταβολή του τιμήματος των 535 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα, προσθέτει ο υπουργός, περιήλθε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το 34% του μετοχικού κεφαλαίου που μέχρι σήμερα ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιτύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, καθώς η κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό, έχει ήδη σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Θα το επαναλάβω: Τελικά, γίνεται διαφορετικά».

Υπενθυμίζεται ότι πωλητές ήταν το ΤΑΙΠΕΔ για το 31% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ για το 35%, τα οποία εισέπραξαν 238,7 εκατ. ευρώ κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους.

Σε σχετική ανακοίνωση τα ΕΛΠΕ τονίζουν: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής, αποτελεί ορόσημο για τον όμιλο και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική του για τη βέλτιστη αξιοποίηση συμμετοχών που δεν εντάσσονται στις βασικές του δραστηριότητες»

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, «για την ΕΛΠΕ είναι μια σημαντική συναλλαγή, καθώς εστιάζει πλέον στον εμπορικό τομέα τις δραστηριότητές της στον κλάδο του φυσικού αερίου».

Υπογράμμισε επιπλέον, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης θα ενισχύσει την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απομόχλευσης του ισολογισμού της ΕΛΠΕ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.