Quantcast
Φοροαπαλλαγές: Τι εξετάζεται για τα κενά ακίνητα΄-Όλα τα σενάρια - enikonomia.gr
share

Φοροαπαλλαγές: Τι εξετάζεται για τα κενά ακίνητα΄-Όλα τα σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Μέτρα για την ανακούφιση της αγοράς ακινήτων αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μερικά από αυτά δεν αποκλείεται να είναι και η  φοροαπαλλαγή για τους  πολίτες που έχουν κενά ακίνητα για ενοικίαση. Η φοροαπαλλαγή αυτή ενδεχομένως να ισχύσει για το διάστημα 3 ετών.

«Στο ισχύον εδάφιο υπό στοιχείο α) της παρ. 3 του άρθρο 38 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) (Σημ.: Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.) προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής: “Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθόλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.”.

Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού, χωρίς εξαιρέσεις, κριτήρια και “ναι μεν αλλά” αποτελεί μονόδρομο για την άμεση επίλυση του στεγαστικού γιατί θα αναστρέψει εντελώς τη σημερινή εικόνα της αγοράς, κάνοντας τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να αναζητήσουν ενοικιαστές ώστε να επωφεληθούν του μέτρου, και θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους:

  • Τους ενοικιαστές γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια.
  • Τους ιδιοκτήτες που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας.
  • Τους ιδιοκτήτες με τις παλαιές μισθώσεις γιατί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα καταστήσει άνευ αντικειμένου κάθε πρόταση για επιβολή ενοικιοστασιακών μέτρων σε βάρος τους. Το Κράτος γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα στη στέγαση μισθωμένης κατοικίας, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια!» είχε επισημάνει πρόσφατα η ΠΟΜΙΔΑ.

Τα προγράμματα

Σημειώνεται δε πως το επόμενο διάστημα  αναμένεται να “τρέξουν” το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” και το πρόγραμμα  κοινωνικής αντιπαροχής προκειμένου  να προκύψουν περισσότερα  διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά.

Το πρώτο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να ενταχθούν οι κενές κατοικίες  στην αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους και σε αυτό θα μπορούν να λάβουν μέρος: Οι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία είναι  έως και 100 τ.μ., τα οποία είναι δηλωμένα τα 3 τελευταία χρόνια ως κενά στο Ε2 αλλά  που  έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Μάλιστα οι δικαιούχοι του προγράμματος θα επιδοτηθούν  για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα  κοινωνικής αντιπαροχής

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον “αέρα” εντός του έτους και ο στόχος του  είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.