Quantcast
Στεγαστικά δάνεια: Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τις επιδοτήσεις των επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια: Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τις επιδοτήσεις των επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

 Tην εκτίμηση ότι στην πλατφόρμα του μηχανισμού για την επιδότηση επιτοκίων των στεγαστικών δόσεων δανείων των ευάλωτων, θα ενταχθούν επιπλέον 10 χιλιάδες  με 15 χιλιάδες πολίτες εξέφρασε  σήμερα ο υπουργός  Οικονομικών, Χρήστος  Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο στα Παραπολιτικά.

« Υπάρχει ο κίνδυνος ενήμερα δάνεια εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων μελλοντικά να γίνουν κόκκινα γιατί συμπατριώτες μας με τις δόσεις όπως αυξάνουν μπορεί να τα φέρουν πάρα πολύ δύσκολα βόλτα και μπορεί να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τι κάναμε; Είχαμε κάνει έναν μηχανισμό από το Δεκέμβριο με τον οποίο ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα και οι τράπεζες να τους καταβάλουν το 50% της αύξησης των δόσεων.

Αυτό το σχήμα εμείς το διευρύνουμε νομοθετικά γιατί για να υλοποιηθεί από τις τράπεζες πρέπει εμείς να αλλάξουμε την περίμετρο των ευάλωτων νοικοκυριών. Συνεπώς θα το διευρύναμε σημαντικά κατά 30%.

Εκτιμούμε – όταν λέω εμείς εκτιμούμε εννοώ οι τράπεζες  -ότι μπορούν να προσέλθουν άλλοι 10 με 15.000 συμπατριώτες μας σε αυτή την πλατφόρμα » σημείωσε  ο κ, Σταϊκούρας.

 

 Η συμφωνία

Αύριο, αναμένεται περάσει από τη Βουλή η νέα συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων και συνεπών νοικοκυριών λόγω της αύξησης του κόστους στα στεγαστικά δάνεια από την άνοδο των επιτοκίων.

Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια 

Σύμφωνα με τα  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προηγούμενου ΦΕΚ (αρ. φύλλου 4500, 29/9/2021), τα όρια με τη διεύρυνση του 30% αλλάζουν ως εξής:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό  θα είναι σε 9.100 ευρώ από 7.000 ευρώ που ήταν έως τώρα
  • Νοικοκυριό με 2 μέλη θα είναι σε 13.650 ευρώ από 10.500 ευρώ που είναι σήμερα
  • Νοικοκυριό με 4 μέλη θα είναι σε 22.750 ευρώ από 17,500 ευρώ που είναι σήμερα
  • Νοικοκυριό με 5 μέλη και άνω θα είναι  σε 27.300 ευρώ από 21.000 ευρώ που είναι σήμερα

Σημειώνεται πως τα παραπάνω αποτελούν πλαφόν κριτηρίων, τόσο με βάση το εισόδημα, όσο και με βάση την κινητή (ομόλογα, μετοχές, μετρητά) ή ακίνητη περιουσία των ευάλωτων που δυνητικά εντάσσονται στο πρόγραμμα προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευαλώτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.