Quantcast
Στεγαστικά δάνεια: Έρχεται οριζόντιο «πάγωμα» στην αύξηση των επιτοκίων - Όλα όσα είπε ο Σταϊκούρας - enikonomia.gr
share

Στεγαστικά δάνεια: Έρχεται οριζόντιο «πάγωμα» στην αύξηση των επιτοκίων – Όλα όσα είπε ο Σταϊκούρας

δημοσιεύτηκε:

Οριζόντιο «πάγωμα» στην αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια των φυσικών προσώπων θα ανακοινώσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το τραπεζικό σύστημα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Γίνεται μια συζήτηση κυρίως μεταξύ μεταξύ των τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού ύστερα από συνάντηση που είχαμε κάνει την προηγούμενη Δευτέρα, έτσι ώστε να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από το τραπεζικό σύστημα  ένα οριζόντιο πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια για τα φυσικά πρόσωπα»  σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

 Στην συνέχεια ρωτήθηκε από πότε θα ισχύσει αυτό. «Αυτό φαίνεται πως είναι ζήτημα το οποίο το τρέχει το τραπεζικό σύστημα με τους επόπτες για να είναι υλοποιήσιμο. Και φαίνεται πως αυτό θα ξεκινάει από τον Μάρτιο και μετά. Αλλά ακριβής ημερομηνίες και στοιχεία θα ανακοινωθούν από το τραπεζικό σύστημα » απάντησε και επεσήμανε πως οι ανακοινώσεις για το σχήμα θα γίνουν στις αρχές της Μεγάλης εβδομάδας.

«Αυτό το σχήμα συνεπώς θα έρθει να λειτουργήσει συμπληρωματικά αλλά και πρόσθετα σε μια κατηγορία  ευάλωτων νοικοκυριών »  συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν για την ένταξη του σχήματος αυτού θα πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις ή εάν θα λειτουργεί αυτόματα.  «Αυτό θα συζητηθεί με το τραπεζικό σύστημα .Δεν παρεμβαίνει κάπου το υπουργείο Οικονομικών. Χθες ψηφίσαμε την τροπολογία με την οποία δίνουμε την δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να διευρύνει τα κριτήρια. Και γιατί δεν ψηφίσαμε χθες  συγκεκριμένα την διεύρυνση των κριτηρίων κατά 30% και το  αφήσαμε γενικό; Διότι μελλοντικά δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει ».

Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό το σχήμα αναμένεται να αφορά μόνο τα στεγαστικά. «Από ό,τι φαίνεται από το τραπεζικό σύστημα μπορεί να περάσει από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο μόνο τα στεγαστικά αλλά οριζόντια ».

Για το επιτόκιο

Όσον αφορά στο εάν θα είναι σταθερό το επιτόκιο σε αυτό το σχήμα για 1 χρόνο είπε πως  «θα μπει οροφή στο επιτόκιο το οποίο θα είναι το επιτόκιο του προηγούμενου χρονικού διαστήματος» και επεσήμανε πως εάν μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ αυτά θα απορροφούνται απολύτως, θα είναι επ’ ωφελεία του πολίτη και πως αυτό είναι αυτονόητο.

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει κάποια επιβάρυνση των επιτοκίων για τους δανειολήπτες τον επόμενο χρόνο που θα τελειώσει αυτή η συμφωνία. « Διαβεβαίωση τώρα δεν μπορεί να δώσει κανένας. Αλλά μπορώ να σας πως με αρκετή βεβαιότητα  ότι αυτό το σχήμα  προφανώς και θα συνεχιστεί διότι είναι επωφελεία όλων να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και του πολίτη και του τραπεζικού συστήματος  και της ελληνικής οικονομίας » απάντησε.

Για τα κόκκινα δάνεια

Τέλος μίλησε και για τα κόκκινα δάνεια. Αυτή τη στιγμή τα  κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι το 9% των δανείων και τα άλλα είναι στους διαχειριστές δανείων. Δηλαδή το ποσοστό αυτό σε χρήματα μεταφράζεται σε περίπου  80 δισ .ευρώ με 85 δισ. ευρώ συνολικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.