Quantcast
Στέλνουν συμπληρωματικά σενάρια για τον ΦΠΑ στους θεσμούς - enikonomia.gr
share

Στέλνουν συμπληρωματικά σενάρια για τον ΦΠΑ στους θεσμούς

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Η αποστολή νέων στοιχείων στο πλαίσιο σχετικής απαίτησης των δανειστών, ξεκίνησε χθες το βράδυ, με πρώτα νέα σενάρια που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ για τον ΦΠΑ, με στόχο την επιτάχυνση των συνομιλιών, που φαίνονταν μέχρι στιγμής να έχουν «παγώσει», με την Κυβέρνηση να αναζητεί πολιτική λύση.

Στα στοιχεία, τίθενται δύο σενάρια για τον υψηλό συντελεστή, με το πρώτο να τον θέτει στο 21% και το δεύτερο στο 18%.

Στο πρώτο σενάριο προτείνεται ο χαμηλός συντελεστής να είναι 8% και να υπάρχει και ένας υπερμειωμένος (χαμηλότερος του σημερινού 6,5%) για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που επιβαρύνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπως είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ενδεχομένως οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.

Στο σενάριο με υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 18% και για να προκύψει δημοσιονομικά ισοδύναμο αποτέλεσμα, προτείνεται ο χαμηλός να είναι 10%, με έναν υπερμειωμένο για τρόφιμα και φάρμακα.

Κοινό στοιχείο και στις δύο προτάσεις, είναι να υπάρξει μια πρόσθετη έκπτωση 3% σε όποιον συντελεστή ΦΠΑ επιλεγεί για τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα. Ο υπερμειεωμένος του 6,5% για να νησιά, προτείνεται να καταργηθεί οριστικά.

Μέσα στην ημέρα και ίσως πριν την τηλεδιάσκεψη με την Ομάδα των Βρυξελλών, θα παρουσιαστούν και νέες προτάσεις για φορολογικά μέτρα, που θα προσπαθούν να κλείσουν τα 3 δις ευρώ, που υπολογίζουν ως δημοσιονομικό κενό, οι θεσμοί.

Η αγωνία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, είναι να αναθερμάνει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ώστε να έχει καλύτερη εξέλιξη η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα.

Μεγάλος φόβος υπάρχει και για την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που θα εξετάσει το «κούρεμα» στις εγγυήσεις που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες έναντι χρηματοδότησης από τον ELA.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.