«Στενός κορσές» η Εφορία για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους – Πώς θα σαρώνει κάθε συναλλαγή

Εφορία

Σε διπλό κλοιό θα βρεθούν από φέτος κιόλας ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Πέρα από την υιοθέτηση τεκμηρίων για τον υπολογισμό της αμοιβής τους, άρα και του φόρου που τους αναλογεί, θα διαπιστώσουν πως κάθε τους συναλλαγή θα «σαρώνεται» από ηλεκτρονικά «μάτια» της Εφορίας. Το νέο μίνι – φορολογικό λοιπόν από την μια εισάγει την έννοια του τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής, από την άλλη όμως η ΑΑΔΕ «εμπλουτίζει» και ενισχύει τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την οποιαδήποτε απόπειρα φοροδιαφυγής.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μάλιστα, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση για την επέκταση της χρήσης POS και σε πολλούς ακόμα κλάδους της λιανικής. Οι κλάδοι που θα εξαιρεθούν θα είναι ελάχιστοι. Ήδη υπάρχει και η «οδηγία» τα POS να έχουν διασυνδεθεί με τις ταμειακές στους κλάδους που προβλέπεται έως τις 31 Ιανουαρίου του 2024.

Τα νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία» της Εφορίας

Έχει δοθεί πάντως το περιθώριο επιπλέον ενός μήνα εφόσον ο υπόχρεος έχει παραγγείλει το τερματικό, προκειμένου να εγκατασταθεί από την εταιρεία. Επί της ουσίας η τελική προθεσμία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το «μίνι» – φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει και μια σειρά παρεμβάσεων που ενισχύουν τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» του Κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:   

Υποχρέωση κατοχής του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις σε ψηφιακό επίπεδο που προχωρούν κανονικά και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο γιατί δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση, είναι:

Exit mobile version