Quantcast
Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για το Grexit - enikonomia.gr
share

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για το Grexit

δημοσιεύτηκε:

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Grexit, επικαλούμενος σειρά δηλώσεων ξένων αξιωματούχων για να ισχυριστεί ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.

Με ανεπίσημο σημείωμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σταματήσει άμεσα «την εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, δυσφήμησης της χώρας στο εξωτερικό και να μιλήσει για τα δικά του σχέδια εμπέδωσης του μνημονιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, όπως αυτά περιγράφονται και στο περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη, το οποίο δεν τολμά να αποκαλύψει».

Το σημείωμα αναφέρει, ότι «μόνο ο κ. Σαμαράς τολμά να συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Spiegel ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες και να δημιουργηθεί εμφύλιος στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης.

Σήμερα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύστηκε και επίσημα, τόσο από τη γερμανική καγκελαρία όσο και από την Κομισιόν, οποιαδήποτε αλλαγή θέσεων αναφορικά με την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων:

– Ανίκα Μπράιντχαρντ (εκπρόσωπος Κομισιόν), που δήλωσε ότι «η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι κατοχυρωμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

– Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος της καγκελαρίας), ο οποίος δήλωσε ότι «ο στόχος (της γερμανικής κυβέρνησης)  ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό».

– Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ηγέτης SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας΅της Γερμανίας), που δήλωσε ότι «ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», προσθέτοντας: «Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο».

– Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανός οικονομολόγος, μέλος των «5 σοφών» της γερμανικής Οικονομίας): «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το “τζίνι από το μπουκάλι”, το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε».

– Κρίστιαν Μπόιμλερ (υψηλόβαθμος αξιωματούχος CDU), που δήλωσε ότι «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά».

– Μίχαελ Ροτ (σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει».

– Κάρστεν Σνάιτερ (αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ):«Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU». «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα αρχίσει η σπέκουλα για τον επόμενο υποψήφιο εξόδου, κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διευκρίνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: 

Είναι ντροπή για τον απερχόμενο πρωθυπουργό, καταλήγει στο σημείωμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, «να ταυτίζεται με τις πλέον αντιευρωπαϊκές και ρατσιστικές προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πολιτικές δυνάμεις, καθώς μόνο το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD εμφανίστηκε ευχαριστημένο από το δημοσίευμα του Spiegel».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.