Quantcast
Στη... μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Όλες οι παρεμβάσεις του νέου νομοσχεδίου - Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή - enikonomia.gr
share

Στη… μάχη κατά της φοροδιαφυγής: Όλες οι παρεμβάσεις του νέου νομοσχεδίου – Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου. Οι παρεμβάσεις  λοιπόν που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή είναι οι εξής:

  • Να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 η διαδικασία της διασύνδεσης 450.000 ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα POS.
  • Να καταστεί υποχρεωτική η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι  συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
  • Να αυξηθούν, να αυτοματοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν  οι έλεγχοι των φορολογικών αρχών.
  • Να γίνει καθολική η εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) εντός του 2024. Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Επίσης επισημαίνεται πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2024 η πλήρης εφαρμογή του myDATA.
  • Να επεκταθούν τα  POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση.
  • Να ενεργοποιηθεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους) με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  • Να αυξηθεί το πρόστιμο   χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, με ενίσχυση των ελέγχων για εφαρμογή του μέτρου μέσω ψηφιακής πληροφόρησης.
  • Να καταβάλλονται τα περισσότερα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα  (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
  • Να αποκλειστούν οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
  • Να τεθούν σε  εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων με διάρκεια μίσθωσης ή υπεκμίσθωσης μικρότερη των 60 ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής. Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν σε ψηφιακή πλατφόρμα 3 ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας πληρώνοντας έτσι ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και άλλα τέλη.
  • Να απαγορευτεί η  χρήση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Το εν  λόγω νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ( όπως στους φορολογικούς συντελεστές κλπ). Για το θέμα των φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες μίλησε χθες εκ νέου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε, δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές των ελεύθερων επαγγελματιών. « Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Υπάρχει θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Επομένως το σύστημα το οποίο θα υιοθετήσουμε θα οδηγεί αυτούς που φοροδιαφεύγουν σήμερα διότι δεν πληρώνουν τους φόρους. Αυτοί θα πληρώνουν περισσότερο όχι  όμως επειδή θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές » επανέλαβε.

«Έχουμε παρουσιάσει 10 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα νομοθετηθούν αυτά. Mέσα στον μήνα θα φέρουμε  το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο » είπε και ξεκαθάρισε πως το νέο σύστημα φορολόγησης δεν θα αφορά όλους τους  ελεύθερους επαγγελματίες. « Δεν μου αρέσουν αυτές οι κατηγοριοποιήσεις  δηλαδή ότι όλοι είναι φοροδιαφυγάδες  ή κανένας δεν είναι φοροδιαφυγάς. Εννοώ αυτούς που φοροδιαφεύγουν » τόνισε.

Όσον αφορά στον τρόπο που θα εφαρμοστεί το νέο φορολογικό σύστημα στους ελεύθερους επαγγελματίες είπε πως αυτό  « είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Δεν θέλω να κάνω πρόωρες ανακοινώσεις .Το μελετούμε από όλες τις πλευρές .Και  στοχεύουμε πράγματι σε αυτούς που πρέπει .Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν ελεύθερο επαγγελματία . Αλλά δεν θέλουμε να αδικούμε και τους υπόλοιπους» . Και ανέφερε  το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει το κράτος από τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.  « Μέχρι το τέλος της τετραετίας  θα εισπράττουμε συγκριτικά με σήμερα 2 δισ ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση από τον ΦΠΑ  -που δεν αποδίδεται τώρα. Αυτό όμως  δεν θα γίνει από του χρόνου αλλά σταδιακά » τόνισε με έμφαση.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.