Quantcast
Στη Βουλή τη Δευτέρα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός— Ποια μέτρα θα περιλαμβάνει - enikonomia.gr
share

Στη Βουλή τη Δευτέρα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός— Ποια μέτρα θα περιλαμβάνει

δημοσιεύτηκε:

Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα κατατεθεί στη Βουλή ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος του 2022 ο οποίος θα αφορά στην επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και πρόκειται να ληφθούν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, καθιστούν αναγκαία την υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με συνολική αύξηση των πιστώσεων του Τακτικού  Προϋπολογισμού κατά το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά το ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα 

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, επιχορηγήσεις για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και επιχειρήσεων, καθώς και την κάλυψη των σχετιζόμενων με την ενεργειακή κρίση εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι ρυθμίσεις  για χρόνια ζητήματα

Ακόμη, με το παρόν σχέδιο νόμου  «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ε.Ε.ΣΥ.Π., διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ε.Ε.ΣΥ.Π., αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και
λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» εισάγονται ρυθμίσεις για χρόνια ζητήματα, όπως η προκαταβολή ακόμη 25 εκατ. ευρώ από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής στους πρώην ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια». Διευκολύνεται η δημιουργία του εμβληματικού για την ελληνική οικονομία έργου των χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων – αστικού πρασίνου στην περιοχή του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, με τον ορισμό του Υπουργείου Οικονομικών ως αναθέτουσας αρχής, καθίσταται εφικτή και επιταχύνεται η ολοκλήρωση ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου και του Διοικητηρίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επίσης, με την παραχώρηση ακινήτων στον Δήμο Ελευσίνας, ενισχύεται ο ρόλος του ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2023 και επιλύεται οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα των διεκδικούμενων, εκ μέρους του Δημοσίου, ακινήτων κατοίκων των ακριτικών νησιωτικών περιοχών Αγαθονησίου, Αρκιών, Μαράθου, Μεγίστης, Ψερίμου και Σαρίας.  Περαιτέρω, αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις δικαιούχων κρατικής αρωγής και ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα αυτής, διασφαλίζοντας την ίση μεταχείριση αγροτών φυσικών και νομικών προσώπων ως προς την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές από θεομηνίες σε φυτικά μέσα παραγωγής, καθώς και φυσικών προσώπων κατόχων αγροτικής εκμετάλλευσης, ως προς τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης για ζημιές από θεομηνίες σε φυτικά μέσα παραγωγής.  Επίσης, για την υποστήριξη έργων σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές, με τελικό αποδέκτη του σχετικού οφέλους την εθνική οικονομία, διευκολύνεται η δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ως χρηματοδοτικού πυλώνα της χώρας.

Επιπρόσθετα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων, καθώς και των διαδικασιών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Με τις ρυθμίσεις αυτές, μεταξύ άλλων, παρατείνονται μέχρι και την 31 η Μαΐου  2023 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων στις Δ.Ο.Υ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία για τις επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 118 του ν. 4964/2022.

Το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ

Επίσης, δεν φορολογούνται όλες οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας σε άτομα με αναπηρία, διευκρινίζεται ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η Οκτωβρίου  2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψηχρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών, και θεσμοθετούνται κυρώσεις στις περιπτώσεις που δεν διαβιβάζονται τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ. της Α.Α.Δ.Ε. που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.), για την ηλεκτρονική διαβίβαση αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αναλαμβάνει δραστικές μεταρρυθμιστικές  πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, την ενίσχυση της χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διευθέτηση χρόνιων ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.