Quantcast
Στην… ουρά αγοραστές για σπίτια 30ετίας - "Έκρηξη" των συναλλαγών για οικόπεδα - enikonomia.gr
share

Στην… ουρά αγοραστές για σπίτια 30ετίας – “Έκρηξη” των συναλλαγών για οικόπεδα

δημοσιεύτηκε:

Σε χέρια τρίτων, Ελλήνων, αλλά και ξένων, πέρασαν την περίοδο 2017-2019 περισσότερα από 60.000 ακίνητα, με τα διαμερίσματα να κρατούν τη μερίδα του λέοντος και τα οικόπεδα να κάνουν… comeback μετά από σχεδόν μία 10ετία πτώσης των τιμών.

Όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 1ης Athens Real Estate Expo, την επίμαχη περίοδο πωλήθηκαν 34.454 διαμερίσματα (11.268 το 2017, 18.337 το 2018 και 4.849 τους πρώτους μήνες του 2019) έναντι 5.414 μονοκατοικιών (ποσοστό 9,01%, με τις περισσότερες συναλλαγές, ήτοι 2.864, να έχουν πραγματοποιηθεί πέρυσι). Συνολικά, οι δύο κατηγορίες οικιστικών ακινήτων συγκέντρωσαν το 66,37% του ενδιαφέροντος των αγοραστών, αφήνοντας στις τελευταίες θέσεις τα επαγγελματικά ακίνητα, που προτιμήθηκαν από μόλις το 7,08% αυτών.

Την ίδια στιγμή, «έκρηξη» παρουσίασαν το επίμαχο διάστημα οι συναλλαγές στα οικόπεδα. Ειδικότερα, το 2017 πωλήθηκαν 2.586 αγροτεμάχια, αριθμός ο οποίος εκτινάχθηκε σε 3.839 τον αμέσως επόμενο χρόνο, ενώ τους πρώτους μήνες του 2019 έγιναν 923 σχετικές αγοραπωλησίες. «Η κτηματαγορά βρίσκει την τελευταία τριετία έναν πολύ θετικό βηματισμό, γεγονός που αποδεικνύεται από τις διαδοχικές αυξητικές τάσεις τα τέσσερα τελευταία εξάμηνα. Εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα οικόπεδα, τόσο στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (12,1% πανελλαδικά) όσο και σε επιμέρους περιφέρειες και δήμους, αποτελούν πλέον ένα υπολογίσιμο ποσοστό στον όγκο συναλλαγών, καταρρίπτοντας τις έως τώρα εκτιμήσεις ότι τελούν ακόμα σε αγρανάπαυση», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας της ΕΠΠΑ, κ. Θεολόγος Μπόσδας, και συνεχίζει: «Μιας τέτοιας μορφής στροφή του αγοραστικού κοινού προς τα οικόπεδα καταδεικνύει τη θετική προσδοκία σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, με τον κόσμο να αποβλέπει σε εκ βάθρων… καλύτερες μέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξένοι επενδυτές επέδρασαν ως καταλύτης στις συναλλαγές της κτηματαγοράς και η αποκτηθείσα δυναμική μένει όχι μόνο να ενισχυθεί από την εμπλοκή των τραπεζών, με τη χορήγηση νέων δανείων σε αξιολογημένους αγοραστές, αλλά και να απορροφήσει κάθε μελλοντικό απόθεμα που θα διατεθεί εντός της επόμενης πενταετίας. «Ένας νέος και πολύ ενδιαφέρον κύκλος μόλις ξεκίνησε», καταλήγει.

Τα περιζήτητα…

Σε διαμερίσματα, κατασκευής 1961-1980, αφορούσαν σχεδόν οι μισές συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τριετία. Στον αντίποδα, τα νεόδμητα -αυτά, δηλαδή, που χτίστηκαν μετά το 2012- συγκέντρωσαν μόλις το 0,62% των προτιμήσεων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέραν του προφανές, ότι, δηλαδή, τα ακίνητα άνω της 25ετίας είναι φθηνότερα εν συγκρίσει με εκείνα της τελευταίας επταετίας, εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ενδιαφερομένων φαίνεται να έπαιξε και η διαθεσιμότητα. «Είναι πιο εύκολο να βάλεις πωλητήριο σε κάποιο ακίνητο που κληρονόμησες, παρά σε κάποιο που αγόρασες ο ίδιος», διατείνονται χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως πολλοί κληρονόμοι -υπό το βάρος των φορολογικών βαρών και δη του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ- επέλεξαν να τα… ξεφορτωθούν, διατηρώντας την κύρια κατοικία τους.

Παράλληλα, σχεδόν επτά στα 10 πωληθέντα ακίνητα ήταν από 50 τ.μ. έως και 70 τ.μ., επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις κτηματομεσιτικών κύκλων πως όσο μεγαλύτερο είναι το διαμέρισμα τόσο δυσκολότερο είναι να πωληθεί.

«Πρωταθλήτρια» η Αττική

Στην Αθήνα και στις πέριξ αυτής περιοχές επικέντρωσαν την αναζήτησή τους για στέγη οι επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΠΑ, η Περιφέρεια Αττικής έκλεισε την πλειονότητα των συμβολαίων το διάστημα 2017-2019 (52,98%), γεγονός που φαίνεται να συνδέεται και με την έκρηξη του φαινομένου της AirBnb. Η Αθήνα, άλλωστε, αποτελεί… προπύργιο της επίμαχης πλατφόρμας, «μετρώντας» σήμερα περισσότερες από 10.000 ενεργές αγγελίες.

Τη δεύτερη θέση από άποψη συναλλαγών καταλαμβάνει η Κεντρική Μακεδονία, με 17,18%, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Νοτίου Αιγαίου με 4,63%, 4,16% και 3,63% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη θέση από πλευράς κινητικότητας κατέγραψε η Ήπειρος, με 1,18% επί των συνολικών συναλλαγών.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.