Quantcast
Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Με τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ να εξελίσσεται για την Ελλάδα σε μια τυπική διαδικασία, ξεκινά από Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει τη Δευτέρα στις 23 Οκτωβρίου με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα επανέλθουν τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να διαπιστώσουν την πρόοδο σε προαπαιτούμενα που καθυστερούσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν έγινε η πρώτη επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων. Στο επίκεντρο θα τεθούν ξανά τα δημοσιονομικά, η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου, το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις .

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια θα ζητήσουν ενημέρωση για την πορεία οριστικοποίησης του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι και το τέλος του Νοέμβριου . Με βάση το τελικό σχέδιο, θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς και η δημοσιονομική πορεία, αλλά και το υπερπλεόνασμα του 2,2% του ΑΕΠ, που αναμένει το υπουργείο οικονομικών για φέτος -όχι από τα φορολογικά έσοδα, αλλά από τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΕΦΚΑ.


Η επίσκεψη των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει σε πρώτη φάση μια εβδομάδα, μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της μίας εβδομάδας θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τα 95 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και θα δοθεί προθεσμία 20 ημερών για να καλυφθούν οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις.

Οι ομάδες των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν μετά τα μέσα του Νοεμβρίου για να εγκρίνουν το σχέδιο προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη οριστικοποίηση του υπερπλεονάσματος, ύψος 820 εκατομμυρίων ευρώ, που θέλει να μοιράσει μέσα στον Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει να καθοριστεί ποιοι θα το πάρουν και ποιο ποσό θα λάβει η κάθε κοινωνική ομάδα, ώστε να μην υπάρξει δυσαρέσκεια ανάλογη με αυτήν που υπήρξεστα τέλη του 2016.


Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός είναι να γίνει μια τρίτη επίσκεψη μέσα στον Δεκέμβριο, με τη φιλοδοξία να κλείσει το 90% των εκκρεμοτήτων, ώστε να στις αρχές του 2018 -με την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων- να δοθεί και η δόση των 5,5 δισεκατομμυρίων, που έχει συμφωνηθεί για το τέλος της τρίτης αξιολόγησης .

Τρέχουν και για τη δόση των 800 εκατομμυρίων

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και την επιστροφή των θεσμών, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει τα δυνατά του να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδεικνύει ότι περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν αποδοθεί σε προμηθευτές του δημοσίου και καθυστερούμενες συντάξεις και φόρους .

Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα στοιχεία που θα ελεγχθούν και θα επικυρωθούν στο EWG που θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου, τότε η δόση που είναι διαθέσιμη ως το τέλος του μήνα δεν χάνεται, αλλά μεταφέρεται στο μέλλον συνδεδεμένη με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.