Quantcast
Στις 8 το βράδυ η απόφαση του ESM για εκταμίευση της δόσης των 13 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Στις 8 το βράδυ η απόφαση του ESM για εκταμίευση της δόσης των 13 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Στις 7 το βράδυ (8 ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (που είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφασίσει για το πρόγραμμα του ΕΜΣ για την Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε o ΕΜΣ, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter. 

Το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή θα αφορά ένα συνολικό ποσό έως 86 δις. ευρώ.
Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 26 δις. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δις. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕΜΣ για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση να προβλέπεται για αύριο (20 Αυγούστου) και να ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δις. ευρώ το Φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το ποσό των 13 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί αύριο θα καλύπτει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν αύριο και δόσεων στο ΔΝΤ που λήγουν τον Σεπτέμβριο καθώς και την επιστροφή του δανείου – γέφυρα που πήρε η Ελλάδα τον Ιούλιο από την ΕΕ. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.