Quantcast
Στις κορυφαίες επιλογές των διεθνών επενδυτών και το 2026 η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Στις κορυφαίες επιλογές των διεθνών επενδυτών και το 2026 η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

H Ελλάδα θεωρείται πλέον «success story» στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αφού έχει κάνει μια δυναμική επιστροφή στην διεθνή οικονομική σκηνή.

Την ίδια στιγμή οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (Morgan Stanley, JP Morgan, UBS, HSBC, Bank of America, Wood and Company) «ψηφίζουν» Ελλάδα και για το 2026.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια  η σταθερή υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς μετοχών, η ενίσχυση των επενδυτικών ροών από το εξωτερικό και η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα έχουν αλλάξει ουσιαστικά την εικόνα της Ελλάδας στα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Ο οίκος Fitch

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία ενόψει του 2026 εκφράζει μέσω έκθεσης του ο οίκος Fitch .

Παρόλο που η Ευρώπη εμφανίζει σημάδια  αργής και αξιοσημείωτης αντοχής, ωστόσο φαίνεται πως εξελίσσεται σε μια αγορά «δύο ταχυτήτων».

Oι περισσότερες οικονομίες βλέπουν τα δημοσιονομικά τους να πιέζονται, ωστόσο η Ελλάδα τοποθετείται στον στενό πυρήνα των χωρών που θα καταφέρει να διατηρήσει πλεονάσματα και να συνεχίσει τη μείωση του χρέους. Με βάση την έκθεση του οίκου, η Ελλάδα θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη κατά την περίοδο 2019-2026 (άνω των 40 ποσοστιαίων μονάδων σε όρους ΑΕΠ).

Η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley βλέπει την Ελλάδα στην «κορυφή του Ολύμπου» και το 2026.

Η Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει για ακόμα 2 χρόνια δυναμική οικονομική ανάπτυξη, όπως εκτιμά η Morgan Stanley

και προβλέπει πως η χώρα θα εξακολουθεί να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και το 2026 και το 2027 (2% ανά έτος).  Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ο οίκος αναμένει ότι θα φτάσει το 131,8% έως το 2027. H Morgan Stanley εκτιμά ότι η ελληνική αγορά είναι δομικά υποτιμημένη και ότι η άνοδος των τιμών δεν έχει ενσωματώσει πλήρως τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από επίπεδα που δικαιολογούνται από την κερδοφορία και την ποιότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Για τη Morgan Stanley, η ελληνική αγορά έχει ισχυρά περιθώρια συνέχισης της υπεραπόδοσης, παρά την ήδη θετική πορεία του 2025 και τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες αγορές της EEMEA για το 2026. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να κινείται ταχύτερα από την Ευρωζώνη. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Morgan Stanley υπέρ της ελληνικής αγοράς είναι το γεγονός ότι, παρά την εντυπωσιακή πορεία των τελευταίων ετών, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να κινούνται με σημαντική έκπτωση έναντι της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει το στερεότυπο της κλασικής «αναδυόμενης αγοράς» και κινείται προς ένα νέο μοντέλο τοποθέτησης: αυτό της ώριμης περιφερειακής αγοράς με σταθερούς θεμελιώδεις δείκτες και ενισχυμένη επενδυτική αξιοπιστία.

Η JP Morgan

Η JP Morgan δείχνει ότι συνεχίζει να εμπιστεύεται την οικονομία της χώρας μας, τις ελληνικές μετοχές , τις  ελληνικές τράπεζες  και τις τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές για τη νέα χρονιά.

Πάντως σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, ο δείκτης MSCI Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί 16% το 2026 σε όρους δολαρίου. Το μακροοικονομικό υπόβαθρο παραμένει ισχυρό καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται κάτω από αυτές της Γαλλίας.

Το ΑΕΠ της χώρας του 2026 ενδέχεται να κινηθεί στο 2% ή σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό το ποσοστό, δηλαδή για  6ο συνεχόμενη χρονιά θα είναι πάνω  από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επίσης η Ελλάδα θα καταγράψει  για  5οσυνεχόμενο χρόνο  πρωτογενές πλεόνασμα με καθαρό έλλειμμα κάτω του 1% του ΑΕΠ.

Παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Μάλιστα η JP Morgan σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι σχεδόν κατά 15% φθηνότερες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες παρά το ράλι που καταγράφουν 7,7 φορές  πάνω θα είναι τα κέρδη τους (Ρ/Ε) και κατά 1,1 φορές η λογιστική αξία τους (TBV) ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RοTE) θα είναι άνω του 15%.

Η Bank of America

Η Bank of America διατηρεί θετική στάση για τις αγορές της περιοχής EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική).

Η Ελλάδα και η Ουγγαρία τοποθετούνται ξανά στα Global EM funds με βαθμό overweight τον Οκτώβριο. Η χώρα μας έχει μερισματική απόδοση 4,7%, με προβλεπόμενο P/E 10,3 φορές, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 2 φορές και με προσδοκώμενη αύξηση κερδών 7,4%.

Στις πιο ελκυστικές αγορές συγκαταλέγει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και ο διεθνής οίκος Wood and Company, παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί. Η ελληνική αγορά παραμένει κεντρικό κομμάτι της μερισματικής στρατηγικής της WOOD για το 2026, όχι επειδή προσφέρει τις υψηλότερες ονομαστικές αποδόσεις της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA). Η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα εποχή επενδυτικής κανονικότητας και αξιοπιστίας.

Η UBS

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων  φθηνών αγορών με θετικό προφίλ κινδύνου σύμφωνα με την UBS.

Και επισημαίνεται πως η χώρα διαθέτει σταθερή δημοσιονομική βάση, έχει ελκυστικές αποτιμήσεις και ισχυρές τράπεζες καθώς οι  αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων είναι  άνω του 15% και χαμηλά τα P/BV. Σύμφωνα με την έκθεση, οι προβλέψεις για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ότι θα κινηθεί σε 2,2% εφέτος, σε 2,4%, το 2026. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UBS η ελληνική αγορά καταγράφει αρνητικό perception premium της τάξης του -40% έως -50% και την κατατάσσει μεταξύ των χωρών που διαπραγματεύονται με το μεγαλύτερο discount έναντι της ιστορικής τους αποτίμησης.

Με βάση αυτό, η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει ακόμη αποτιμήσει πλήρως τη βελτίωση της οικονομίας και των εταιρικών αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών, παρά τη σημαντική αναβάθμιση της επενδυτικής της εικόνας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών.

Η HSBC

Η HSBC διαπιστώνει πως ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η στάση των funds παραμένει θετικά διαφοροποιημένη και κερδίζει σταθερά μερίδιο στα διεθνή χαρτοφυλάκια, κυρίως λόγω των τραπεζών. Η HSBC βλέπει την Ελλάδα ως ένα θετικό case εντός των αναδυόμενων αγορών καθώς είναι βελτιωμένη η στάθμιση στα διεθνή χαρτοφυλάκια, είναι ενισχυμένες οι τοποθετήσεις σε τράπεζες αλλά και αυξανόμενο είναι το ποσοστό συμμετοχής funds. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στις ελληνικές προοπτικές ενόψει του 2026.

Η Alpha Finance

Η Alpha Finance διατηρεί θετική στάση για το ελληνικό χρηματιστήριο, τονίζοντας ότι παρά τη φετινή άνοδο, οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου, ενόψει και της επικείμενης αναβάθμισης της χώρας σε «ανεπτυγμένη αγορά» τον Σεπτέμβριο του 2026. Παρά την έντονη άνοδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έκπτωση 30-40% έναντι των δεικτών Stoxx 600 και MSCI EM, με δείκτη P/E 9,2 φορές και EV/EBITDA 7,0 φορές, γεγονός που αφήνει σημαντικό περιθώριο επανατιμολόγησης έως το 2026. Κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Developed Market» από FTSE Russell και S&P Dow Jones Indices, η οποία -όπως αναφέρει η Alpha Finance- σηματοδοτεί την πλήρη επανένταξη της χώρας στο κλαμπ των ανεπτυγμένων οικονομιών μετά από 13 χρόνια και αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα και τις εισροές ξένων κεφαλαίων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.