Quantcast
Στο 60% η απορροφητικότητα για τα έργα στην Περιφέρεια Αττικής - enikonomia.gr
share

Στο 60% η απορροφητικότητα για τα έργα στην Περιφέρεια Αττικής

δημοσιεύτηκε:

Στο 60% έφθασε το πραγματικό ποσοστό απορροφητικότητας για τα έργα Περιφέρειας της Αττικής το β’ και γ’ τρίμηνο του 2015 παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα το διάστημα αυτό, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφερόμενος στα  αποτελέσματα του Προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών είναι:

Τα έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους της Περιφέρειας Αττικής, εκτελούνται κανονικά, χωρίς διακοπή εργασιών, κρίσιμες κοινωνικές λειτουργίες, (όπως η μεταφορά μαθητών στα σχολεία, εκτελέστηκαν και εκτελούνται κανονικά).

Για  πρώτη φορά υπήρξε έγκαιρη έναρξη της μεταφοράς των μαθητών και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες (όπως η διεξαγωγή διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού).

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής είναι συνεπής στις πληρωμές των προμηθευτών της. Για πρώτη φορά, συγκεκριμένα, οι μεταφορείς της μεταφοράς μαθητών της περσινής σχολικής χρονιάς, εξοφλήθηκαν εγκαίρως, λίγο μετά την ολοκλήρωση της χρονιάς.

Τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 372 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι 334 εκατομμυρίων πριν από έναν χρόνο και χωρίς να περικοπούν οι επενδύσεις) συγκεντρώθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, σε ποσοστό 90%. Μέρος αυτών, ύψους 211 εκατομμυρίων βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκιο 3.17%.

Η περιφερειακή Αρχή προχωρά με σταθερά βήματα, επιδιώκοντας να πληρούνται οι προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης – προϋποθέσεις που αφορούν στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν πέφτουμε στην παγίδα να χρησιμοποιήσουμε το άλλοθι του «επείγοντος», προκειμένου να παρακάμψουμε τις δικλείδες ασφαλείας, σχετικά με την προστασία του δημόσιου χρήματος.

Ο στόχος είναι η απορροφητικότητα να συνδυάζεται με εκείνες τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν το δημόσιο χρήμα – ειδικά σήμερα σε περίοδο κρίσης που το κάθε ευρώ μετράει και που το κάθε ευρώ οφείλει να χρησιμοποιείται με αποτελεσματικό τρόπο.

Κατά τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Σεπτέμβριο του 2014, η Περιφερειακή Αρχή επιχειρεί να εξορθολογήσει την άσκηση διοίκησης. Τούτο συνεπάγεται καταρχήν, τη διαπίστωση και την καταγραφή των αναγκών σε όλα τα επίπεδα. Και κατόπιν την εκπόνηση εκείνων των πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή τους.

Όπως οι πάντες αντιλαμβάνονται, δεν πρόκειται για κάποια «εύκολη» διαδικασία ή για μια διαδικασία που μπορεί να γίνει με κάποιον «αυτόματο πιλότο». Πρόκειται για συλλογικές διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Και παράλληλα απαιτούν ανάληψη σοβαρών ευθυνών. Γιατί οι αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο. Δρομολογούν ενέργειες, δύσκολα ανακλητές, με υψηλό κόστος, τόσο για το δημόσιο ταμείο όσο και για τους πολίτες.

Το έργο της Περιφερειακής Αρχής δεν μπορεί να κριθεί αποσπασματικά στους έξι μήνες ή στον έναν χρόνο. Αλλά θα κριθεί συνολικά στο τέλος της πενταετούς θητείας. Και θα κριθεί σύμφωνα με δύο κριτήρια: την ποιοτική απορροφητικότητα και το πώς αυτή μεταφράζεται σε κοινωνική προστιθέμενη αξία.

Καθημερινά, δίνουμε αγώνα κατά της σωρευμένης, εδώ και πολλές δεκαετίες γραφειοκρατίας, προκειμένου να εφαρμόσουμε προγράμματα και πολιτικές υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Είτε πρόκειται για κρίσιμα έργα υποδομής, είτε για συμμετοχή σε κοινά προγράμματα ή για τη συνδρομή μας σε έργα των δήμων. Δίνουμε αγώνα κάθε μέρα για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες που κατατρώνε τη λειτουργία του Δημοσίου, μη επιτρέποντας την άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων.

Εισάγουμε διαδικασίες διαφάνειας, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων.

Αυτή είναι η πορεία μας και δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτήν σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.