Quantcast
Στο αυριανό Euroworking group τα 1,2 δισ. του EFSF και η προετοιμασία της ελληνικής πρότασης - enikonomia.gr
share

Στο αυριανό Euroworking group τα 1,2 δισ. του EFSF και η προετοιμασία της ελληνικής πρότασης

δημοσιεύτηκε:

 Του Τάσου Δασόπουλου

Την αποτίμηση της έως τώρα διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, αλλά και την επεξεργασία του αιτήματος επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ από το EFSF/ESM, θα κάνει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking group) που θα συγκληθεί αύριο το πρωί ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.

Πηγές του υπουργείου Oικονομικών τονίζουν ότι, το βασικό αντικείμενο των Eυρωπαίων τεχνοκρατών, θα είναι ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα μπορέσει να παρουσιάσει ολοκληρωμένη την πρότασή στους εταίρους της, ώστε να κανονιστεί και η σύγκλιση έκτακτου Eurorgroup.

Απώτερος στόχος, είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό από τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να εκταμιευτεί προς την χώρα μας ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Παράλληλα επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την επιστροφή από το EFSF των 1,2 δισ. ευρώ που επιστράφηκαν «εκ παραδρομής» σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Και αυτό το θέμα θα εξετάσει στο αυριανό EWG, μετά από σχετική επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Eurorgroup κ. Γερούν  Νταϊσελμπλούμ.

Βάσει της διαδικασίας, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πρέπει να κάνει το ανάλογο αίτημα-γνωμοδότηση στον EFSF/ESM, ενώ την τελική απόφαση αναμένεται να πάρει το ΔΣ του Ταμείου την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Αν η συνολική ελληνική πρόταση είναι έτοιμη ως το τέλος της εβδομάδας, τότε το Eurorgoup μπορεί να εγκρίνει άμεσα άλλα 3,7 δισ. ευρώ χρηματοδότηση προς την χώρα μας. Τα χρήματα αυτά θα αφορούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (1,9 δις ευρώ ) αλλά και την τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Δείγμα του θετικού κλίματος που υπάρχει πλέον, είναι πληροφορίες που θέλουν – αν η πρόταση της Ελλάδας χαρακτηριστεί επαρκής – τα χρήματα να εκταμιεύονται στις αρχές Απριλίου, ακόμη και αν η Ελλάδα δεν έχει ψηφίσει ακόμη τα μέτρα στα οποία θα δεσμευτεί.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια επιταχύνουν τις διαδικασίες συλλογής στοιχείων, πυκνώνοντας τις επαφές τους με τους Έλληνες αξιωματούχους, ώστε η εξέταση των ελληνικών προτάσεων να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.