Quantcast
Στο σημερινό Euroworking Group οι εκκρεμότητες με την τρόικα - enikonomia.gr
share

Στο σημερινό Euroworking Group οι εκκρεμότητες με την τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Τα ανοιχτά θέματα του ελληνικού προγράμματος θα παρουσιαστούν στην σημερινή συνεδρίαση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων της ευρωομάδας (Euroworking Group) όπου θα δοθεί η έκθεση της τρόικας με την οποία θα αιτιολογείται η παράταση δύο μηνών που αποφασίστηκε για το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Διπλή σκοπιμότητα
Η έκθεση αυτή θα έχει διπλή σκοπιμότητα. Αφενός θα παρέχει την αιτιολόγηση της παράτασης του μνημονίου η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών μελών μέχρι και το τέλος του χρόνου .
Αφετέρου θα απαντήσει στην ελληνική Κυβέρνηση για το πώς και πότε μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Θα αποτελέσει δηλαδή την απάντηση της τρόικας στο e-mail που έστειλε την περασμένη Παρασκευή κ. Χαρδούβελης δίνοντας ευρύτερη τεκμηρίωση στην ελληνική πρόταση.

 

Το βασικό θέμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο θέμα θα είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015 πριν και μετά την ελληνική πρόταση για τα ελληνικά μέτρα. Θα γίνεται επίσης και για τις εκτιμήσεις του κενού που προσδιορίζει η τρόικας και για το 2016.Τούτο με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου και το ΔΝΤ έχει ως συμβατική υποχρέωση να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους σε ορίζοντα χρόνου 12 μηνών ή και μεγαλύτερο.

 

Τα υπόλοιπα ζητήματα
Θα περιλαμβάνονται επίσης ο εκτιμήσεις της τρόικας για τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, το δημόσιο αλλά και η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, που αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον στο τμήμα που αφορά τα νοικοκυριά.
Δεν αποκλείεται σε αυτήν την ενδιάμεση έκθεση, τα επιχειρήματα των δανειστών τα τεκμηριώνονται περαιτέρω και με ένα δημοσιονομικό σενάριο το οποίο θα αποδεικνύει το γιατί τελικά υπολογίζει αλλιώς τα ελληνικά μεγέθη .

 

Δύσκολη διαπραγμάτευση
Από την ελληνική πλευρά ο ΓΓ του ΥΠΟΙκ κ. Τάσος Αναστασάτος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου που θα εκπροσωπούν την χώρα θα έχουν το δύσκολο έργο να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε μια έκθεση που θα διαφοροποιείται σημαντικά από τις δικές τους εκτιμήσεις .
Τούτο διότι σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις άλλο η πολιτική παράταση του προγράμματος και άλλο η απαιτήσεις των δανειστών. Στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι να αποκλείσει τη άμεση υιοθέτηση όλων των μέτρων που περιέχονται στην ελληνική πρόταση ,
Θα επιχειρηματολογήσουν επίσης υπερ ενός μεγαλύτερου χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των μέτρων μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών εξελίξεων και της απάλειψης της πολιτικής αβεβαιότητας .

 

Συλλογή στοιχείων

Η εμπροσθοφυλακή της τρόικας , τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν από σήμερα την συλλογή στοιχείων από το υπουργείο οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Το αποτέλεσμα αυτής της προεργασίας αλλά και οι εξηγήσεις που θα έχουν σε διάφορά επιμέρους θέματα, θα κρίνει αν η τρόικα θα επιστρέψει έστω και για μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του χρόνου ή η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί από απόσταση μέχρι και τον Ιανουάριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.