Quantcast
Στο τραπέζι η αξιοποίηση κλειστών ακινήτων - Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το ζήτημα της στέγης - enikonomia.gr
share

Στο τραπέζι η αξιοποίηση κλειστών ακινήτων – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το ζήτημα της στέγης

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η αξιοποίηση κλειστών ακινήτων μέσω ΣΔΙΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγης, όπως αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

«Το πρόγραμμά “Σπίτι μου “το οποίο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, εξαντλήθηκε. Διότι τόσα χρήματα είχαμε. Θα δώσει τη δυνατότητα απόκτησης 10.000 σπιτιών από νέους, νέα ζευγάρια, με δανεισμό, ο οποίος είναι ουσιαστικά εξαιρετικά προνομιούχος. Επιδοτούμε με άλλα λόγια το επιτόκιο στο στεγαστικό δάνειο έτσι ώστε τελικά να πληρώνει λιγότερο από όσο θα πλήρωνε αν ενοικίαζε ένα αντίστοιχο σπίτι. Το ζήτημα της αγοράς ακινήτων είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Έχουμε πάρα πολλά κλειστά διαμερίσματα αυτή τη στιγμή. Τι κίνητρα θα δώσουμε στους ιδιοκτήτες για να μπορέσουν να τα επισκευάσουν; Τι φορολογικά κίνητρα θα δώσουμε στους ιδιοκτήτες;» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης  και πρόσθεσε πως θα είναι ένα ΣΔΙΤ με τον ιδιωτικό τομέα, παλιά διαμερίσματα.

Eν συνεχεία ρωτήθηκε εάν τα κτίσματα θα ξαναγίνουν διαμερίσματα σύγχρονα και στον αστικό κορμό της πόλης.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη το δουλεύουμε. Αν δείτε, παραδείγματος χάρη, το Δημόσιο μπορεί να εισφέρει τι; Το ακίνητο. Ο ιδιώτης θα εισφέρει το κόστος κατασκευής. Τι θα επιστρέψει σε εμάς; Κάποια σπίτια, κάποια διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα νοικιάσουμε σε τιμές οι οποίες να είναι πιο χαμηλές, για συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη » απάντησε και παρέθεσε  ως παράδειγμα δύο περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην Αθήνα, όπως ο Ταύρος και ο Βοτανικός.

«Δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις. Αλλά δεν πρέπει να είναι περιοχές οι οποίες να μην έχουν και κατοικία. Άρα τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Το πώς θα βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά δίνοντας τη δυνατότητα σε κλειστά διαμερίσματα να μπορέσουμε να τα επισκευάσουμε. Πώς, ενδεχομένως, χρησιμοποιούμε μέχρι και το εργαλείο της Golden Visa. Η Golden Visa, έτσι όπως είχε δρομολογηθεί, ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητα της. Αλλά, σκέφτομαι, γιατί να μην δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης Golden Visa σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσει. Αυτόματα, κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα του Airbnb. « Στο νομοσχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει, προχωρούμε σε σημαντικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να εξομοιώσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα Airbnb με τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις, στοχευμένες στη βραχυχρόνια μίσθωση, είμαι διατεθειμένος να τις συζητήσω. Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, το πρόβλημα, παρεμβαίνουμε σε πολλά επίπεδα, δεν είναι εύκολο να λυθεί αλλά πιστεύω ότι έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί από ό,τι ήμασταν μέχρι στιγμής»

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.