Quantcast
Στο... τραπέζι νέα μέτρα στήριξης: Τα σενάρια που εξετάζονται - "Κλειδί" η τιμή του φυσικού αερίου - enikonomia.gr
share

Στο… τραπέζι νέα μέτρα στήριξης: Τα σενάρια που εξετάζονται – “Κλειδί” η τιμή του φυσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Τον Φεβρουάριο όπως όλα δείχνουν θα “κλειδώσουν” τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το OPEN, εάν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει κάτω από τα επίπεδα των 120 ευρώ η μεγαβατώρα έως το τέλος Ιανουαρίου, τότε θα ξεκλειδώσει ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται δε πως έχει προϋπολογιστεί ένας κουμπαράς ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2ο23.

Πώς θα αξιοποιηθεί ο νέος δημοσιονομικός χώρος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων:

  • Να δοθεί μια ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας το Πάσχα. Δηλαδή σαν και αυτή που δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα.
  • Να γίνει “λίφτινγκ” στο τέλος επιτηδεύματος.
  • Ενδέχεται να υπάρξει κάποια παρέμβαση στην προκαταβολή φόρου

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Α. ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ: 

Υπενθυμίζεται πως ανάλογο είναι το μέτρο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα. Την επιταγή ακρίβειας έλαβαν:

1.Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (250 ευρώ): Αυτό αφορούσε σε αυτούς που λάμβαναν τον μήνα Νοέμβριο 2022:

  •  οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

και έπρεπε να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Εν.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού Εν.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α’ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000,00 ευρώ.
  • Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Επίσης επιταγή ακρίβειας έλαβαν:

2.Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία λαμβάνει επίδομα ύψους 260 ευρώ και η επιταγή αφορούσε σε 35.000 άτομα.

3.Άτομα με αναπηρία τα οποία  έπαιρναν το επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

4. Μακροχρόνια ανέργους  12 έως 24 μηνών

5.Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

6.Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού.

Β.ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 

Υπενθυμίζεται πως η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πως τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλουν οι  επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις είναι τα εξής:

• 400 ευρώ. Εάν η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε χωριά – πόλεις που έχουν πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

• 500 ευρώ. Εάν η έδρα βρίσκεται σε πόλη που έχει πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

• 650 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

• 800 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε χωριά ή πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

• 1.000 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Ωστόσο τέλος επιτηδεύματος δεν καταβάλουν:

  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος.
  • Τα πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Οι εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με λιγότερους από 100, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του.

Μερικά από τα σενάρια  που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το  τέλος επιτηδεύματος  είναι να μειωθεί αυτό στις φορολογικές δηλώσεις του 2024 και να καταργηθεί πλήρως στις φορολογικές δηλώσεις του 2025.

Γ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

Υπενθυμίζεται πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο πως μειώνεται η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα. Τώρα εάν υπάρξει κάποια επιπλέον παρέμβαση στο μέτρο , αυτό αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Φεβρουάριο.

Φυσικό αέριο: Πόσο αυξήθηκε σήμερα η τιμή του

Πάνω από τα επίπεδα των 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου. Όπως μεταδίδει το www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε σήμερα στις 11.23 π.μ μια αύξηση της τάξεως του 2,94 % και διαμορφώθηκε στα 74,550 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται δε πως τις τελευταίες ημέρες η τιμή φυσικού αερίου είχε αγγίξει και τα 65 ευρώ τη μεγαβατώρα ωστόσο παρατηρείται πως παίρνει πάλι την ανηφόρα η τιμή του. Τα πιο χαμηλά επίπεδα που άγγιξε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 67.495 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ τα πιο υψηλά 75.297 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.