Quantcast
Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών η εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε 3 κλάδους - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών η εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε 3 κλάδους – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της νέας ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται το ενδεχόμενο να παραταθεί για άλλους 6 μήνες μήνες ο μειωμένος συντελεστής  ΦΠΑ 13% σε τρεις κλάδους, στην εστίαση, στις μεταφορές και στο τουριστικό πακέτο. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό ισχύει κανονικά μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”  οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο, Δευτέρα ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2024 που θα γίνει την Τρίτη στην Βουλή. 

Το κίνητρο της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν οι τιμές με μια επιστροφή στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% από το σημερινό μειωμένο 13% καθώς είναι βέβαιο ότι το κόστος σε τέτοια περίπτωση θα μεταφερόταν στους καταναλωτές. Τα δημοσιονομικά περιθώρια και του προϋπολογισμού επιτρέπουν παράλληλα μία τέτοια κίνηση. Σημειώνεται δε πως η δυναμική  του προϋπολογισμού φαίνεται πως διασφαλίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια  για μια  τέτοια απόφαση. Σημειώνεται ότι το κόστος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα εν λόγω προϊόντα είναι 250 εκατ. ευρώ το εξάμηνο. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα μέτρα στήριξης που είναι δεδομένα με κυριότερα την αναμόρφωση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα (906 εκατ. ευρώ) και την αύξηση  του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (135 εκατ. ευρώ).

Πού εφαρμόζεται  σήμερα ο μειωμένος ΦΠΑ 13%

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται:

  • Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Εδώ επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
  • Στη διαµονή µε πλήρη διατροφή. Εδώ μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
  • Στη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive. Εδώ στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
  • Στην εστίαση: Μειωμένος ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται στον καφέ, στα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.α) και στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης

Ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει και:

  • για τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία,
  • για τα αεροπορικά εισιτήρια,
  • για τα εισιτήρια των επιβατικών πλοίων,
  • για τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και στα θέατρα
  • για τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού, αναφορικά με τον αθλητισμό.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.