Quantcast
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 υποχωρεί το ευρώ - enikonomia.gr
share

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 υποχωρεί το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλό εννέα ετών κατρακυλά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, εν αναμονή της εφαρμογής των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, διολίσθησε έως τα 1,1864 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2006. Αργότερα, ανέκαμψε στα 1,1942.

Η αγορά αναμένει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, λόγω των ελληνικών εκλογών, οι ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν από την Κύπρο, στην επόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 5 Μαρτίου.

«Ο κίνδυνος να μην εκπληρώσουμε την εντολή μας για σταθερότητα των τιμών είναι σήμερα πιο υψηλός απ’ ό,τι πριν από έξι μήνες», είπε ο κ. Ντράγκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Βρισκόμαστε σε τεχνικές προετοιμασίες για να τροποποιήσουμε το μέγεθος, ταχύτητα και σύνθεση των μέτρων στις αρχές του 2015, εφόσον καταστεί αναγκαίο, για να αντιμετωπίσουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Υπάρχει ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ σε αυτό», σημείωσε.

Για τον αποπληθωρισμό είπε ότι «ο κίνδυνος δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς αν και είναι περιορισμένος», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αναλάβουμε δράση έναντι τέτοιων κινδύνων».

Ερωτηθείς για το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει η ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να πω».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν τίθεται ζήτημα διάσπασης της ευρωζώνης. «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει σχέδιο Β», τόνισε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.