Quantcast
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιβραδύνει τις έκτακτες αγορές ομολόγων - enikonomia.gr
share

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιβραδύνει τις έκτακτες αγορές ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να επιβραδύνει τις έκτακτες αγορές ομολόγων ξεκαθαρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα επανεξετάσουν τον ρυθμό αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου μέσα σε ένα βελτιωμένο οικονομικό πλαίσιο καθώς οι ρυθμοί της ανάπτυξης και των εμβολιασμών αυξάνονται στην Ευρωζώνη, ενώ τα κρούσματα της COVID-19 μειώνονται.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και – καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον – είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να επιβραδύνει τις έκτακτες αγορές ομολόγων.
«Φυσικά, υπήρξε μία επιτάχυνση στους εμβολιασμούς αλλά υπάρχουν ακόμη ταξιδιωτικοί περιορισμοί, επομένως δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο», αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Με την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει τη συνέχεια του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, με τον σημερινό ρυθμό. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο για οποιαδήποτε αλλαγή (στον ρυθμό του PEPP) αυτή τη στιγμή», σημειώνει.
Οι αγορές ομολόγων αυξήθηκαν στα μέσα Μαρτίου και ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα έκτοτε και, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η σταδιακή μείωση των έκτακτων μέτρων, ορισμένα συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ θέλουν τη μείωσή τους.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέσω του προγράμματος APP, με το οποίο κάνει σήμερα αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα. Η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από το APP, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου της
Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι δεν είναι ακόμη ώρα για την απόσυρση του PEΕP, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022. «Δεν νομίζω ότι είναι ο σωστός χρόνος για να κάνουμε ακόμη αυτή τη μεταβολή», αναφέρει , προσθέτοντας: «Φυσικά, αυτό θα συμβεί σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Πρέπει να σκεφθούμε μία ομαλή μετάβαση από το PEPP στο APP.
Ο κ. Στουρνάρας διαφωνεί με τη συζήτηση που γίνεται στην αγορά για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη του πληθωρισμού, που θα τροφοδοτηθεί από την πρωτοφανή στήριξη ως απάντηση στην COVID-19 και την πιο ανεκτική νομισματική στάση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed). «Δεν είμαστε σε μία νέα περίοδο (πληθωρισμού), δεν υπάρχουν ενδείξεις γι’αυτό», σημειώνει, προσθέτοντας: «… Καθώς η οικονομία θα εξέρχεται από την πανδημία, οι στενωποί από την πλευρά της προσφοράς εμφανίζονται, αλλά αυτό αναμένεται να εξομαλυνθεί με τον χρόνο».
Αναλυτές βλέπουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 1,7% ή χαμηλότερα έως το 2023, ενώ η ΕΚΤ έχει ως στόχο έναν πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%», σε ένα απροσδιόριστο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να αλλάξει τον στόχο αυτό στο 2% φέτος, αν και τα μέλη του Δ.Σ. δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη αν θα ακολουθήσουν τη Fed, η οποία αποφάσισε πέρυσι να έχει ως στόχο ένα μέσο πληθωρισμό 2%.
Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει τις φωνές που ζητούν από την ΕΚΤ να κάνει τις αγορές ομολόγων πιο φιλικές στο περιβάλλον. «Η αλλαγή του κλίματος δημιουργεί μεταβλητότητα στο επίπεδο των τιμών στην οικονομία. Επομένως, πρέπει να το λάβουμε αυτό υπόψη στα μοντέλα μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα μέσα μας για να το επηρεάσουμε, όπως με το πρασίνισμα του δικού μας χαρτοφυλακίου», σημείωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.