Quantcast
Στουρνάρας: Τα δύσκολα πέρασαν αλλά να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος - Τι είπε για ΔΝΤ και κόκκινα δάνεια - enikonomia.gr
share

Στουρνάρας: Τα δύσκολα πέρασαν αλλά να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος – Τι είπε για ΔΝΤ και κόκκινα δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Για την οικονομία, την πολιτική, την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα μίλησε μεταξύ άλλων στο “ΚΡΗΤΗ TV” o Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε πολύ πιο αισιόδοξος για την κατάσταση σήμερα τονίζοντας ότι “οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές Αρχές πολλών χωρών του κόσμου έδρασαν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης. Έτσι μπορούμε σήμερα να ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τότε, δηλαδή το 2008, το 2009 και το 2010. Η αρχιτεκτονική ωστόσο της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελής. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος μίλησε και αποκάλυψε πράγματα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια, τις επενδύσεις και την αξιοπιστία της χώρας δέκα χρόνια μετά την κρίση και έπειτα από τρία μνημόνια, τονίζοντας πως «ένα σημαντικό συμπέρασμα από την κρίση είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι συμμετρική. Δηλαδή όχι μόνο οι χώρες που έχουν ελλείμματα, αλλά και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα πρέπει να προσαρμόζονται».

Μιλώντας, εξάλλου, για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι «δε μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των “κόκκινων” δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του. Σε μια χώρα που έχει 180% δημόσιο χρέος δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές που θα το ανεβάσουν, αλλά θα το μειώσουν. Από εκεί και πέρα, εκτός από το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες-μέλη, πρέπει και στο κέντρο της Ευρωζώνης να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές».

Εξαιρετικής σημασίας όμως ήταν και η απάντηση του κ. Στουρνάρα στην ερώτηση εάν αποκλείει κατηγορηματικά ένα «κούρεμα» καταθέσεων, με τον ίδιο να λέει πως «δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Εδώ δεν έγινε στο βάθος της κρίσης. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορεί και δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει τώρα», είπε, τονίζοντας παράλληλα, όμως, πως «θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και από τις τράπεζες – και από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, και από την κυβέρνηση – να απαλλαγούν από το βάρος των “κόκκινων” δανείων». O κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ως προς αυτό ότι «έχουμε προωθήσει μια συστημική λύση, διότι ναι μεν οι τράπεζες με τις προσπάθειες που κάνουν θα τα μειώσουν, αλλά, εάν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χρειάζεται μια συστημική λύση, δηλαδή μια “bad bank”, μια “κακή τράπεζα” όπως θα λέγαμε, ένα μέσο δηλαδή στο οποίο θα μεταφερθούν τα “κόκκινα” δάνεια, χωρίς αυτό να δημιουργεί ηθικούς κινδύνους».

Σήμερα, πάντως, οι τράπεζες τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ευρωπαϊκές έχουν γίνει πιο προσεκτικές, διότι κρίνονται και έχουν διαδικασίες πιο αυστηρές, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι, «τώρα που βλέπουμε τους όρους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να βελτιώνονται, να αναμένετε και βελτίωση των όρων δανεισμού και των τραπεζών, όπως είπε, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε λιγότερες τράπεζες αλλά είναι πιο ισχυρές και το μέλλον είναι δικό τους».

Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και στους τρόπους μείωσης της φορολογίας, με ένα μείγμα, όπως είπε, δημοσιονομικής πολιτικής πιο φιλικό στην ανάπτυξη, το οποίο, όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να γίνει.

Μεγάλο ωστόσο ενδιαφέρον έχει το μήνυμα που στέλνει στο πολιτικό σύστημα, όπως και το τι λέει για όσα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. «Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή», είπε.

Αναφερόμενος στο πώς κρίνει το ΔΝΤ και τι λέει για πρώτη φορά ως αποτίμηση της δεκαετούς κρίσης και τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη. Η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική, και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ», δήλωσε ο. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι, «όπως υπήρχε λαϊκισμός στην Ελλάδα, έτσι υπήρχε και στη Γερμανία. Θυμίζω τα δημοσιεύματα που έγιναν και από τις δύο πλευρές. Αισθάνθηκα μάλιστα πως ορισμένες ακραίες φωνές στο κέντρο της Ευρώπης ίσως να ήθελαν την τιμωρία της Ελλάδας».

«Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος»

Καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε πως δεν έχει απολύτως καμία πολιτική φιλοδοξία. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, πάντως, τα δύσκολα έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, ωστόσο θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, να στηριχτούν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μειωθεί η ανεργία. Σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε., έτσι ώστε το ευρώ να λάβει τη θέση που του αξίζει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

Πηγή πληροφοριών ΚΡΗΤΗ TV


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.