Quantcast
Στουρνάρας: Υψηλότερη ανάπτυξη το 2015 - Εφικτή μία πιστωτική γραμμή τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Στουρνάρας: Υψηλότερη ανάπτυξη το 2015 – Εφικτή μία πιστωτική γραμμή τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία να είναι φέτος υψηλότερος από τον περυσινό ρυθμό (0,8%) και να επιταχυνθεί το 2016, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο London School of Economics.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, ότι η κυβέρνηση κινείται τώρα γρήγορα για τη συμφωνία  σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με τους εταίρους μας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αν η ενδιάμεση αυτή συμφωνία εφαρμοσθεί και ολοκληρωθεί η αξιολόγησή της, τότε η Ελλάδα θα έχει πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και θα πρέπει να επιτύχει μία νέα συμφωνία που θα βασίζεται σε προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία θα οδηγήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι το Grexit δεν είναι επιλογή. 

Ο Διοικητής σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ισχυρός φέτος, με οδηγό τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση, με στήριξη και από τις ιδιωτικές επενδύσεις, αν περιορισθούν τρεις αβεβαιότητες που βαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτές οι αβεβαιότητες αφορούν στη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε επιτυχώς τη μεταβατική συμφωνίας με τους εταίρους μας της 20ης Φεβρουαρίου (που επιβεβαιώθηκε στις 20 Μαρτίου), την πιθανότητα επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρυθμιστική κόπωση. 

Η εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος, η μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών (βοηθούσης και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου) και η μειωμένη αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την καταναλωτική δαπάνη το 2015, ενώ οι εξαγωγές θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από το πιο ευνοικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον (ενίσχυση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ και σε άλλες αγορές της Ελλάδας). 

Ωστόσο, αν και τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημαδία σταθεροποίησης, οι δείκτες συγκυρίας (soft data) σκιαγραφούν μία μεικτή εικόνα, καθώς ειδικότερα οι δείκτες των υπεύθυνων αγορών των επιχειρήσεων (PMI) έχουν υποχωρήσει τους δύο τελευταίους μήνες. 

 

                                     Πώς πρέπει να μειωθεί το χρέος

 

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ανέφερε, ειδικότερα, ως παράδειγμα, ότι η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του περιθωρίου των διακρατικών δανείων που πήρε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο μηδέν από τις 50 μονάδες βάσης (0,5%) που είναι σήμερα και με την περαιτέρω παράταση κατά 10 χρόνια των λήξεων των δανείων αυτών, όπως και των δανείων από το EFSF.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών δράσεων θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 17% του ΑΕΠ (του 2015) τα επόμενα 35 χρόνια σε όρους παρούσας αξίας. Η μείωση αυτή θα καθιστούσε το χρέος πιο βιώσιμο, ενώ παράλληλα θα μείωνε τους δημοσιονομικούς στόχους (σ.σ.: τα πρωτογενή πλεονάσματα) και θα επέτρπε την αύξηση επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών.

Ως συνέπεια, θα υπήρχε μία ενίσχυση και του ΑΕΠ, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι μία μείωση των δαπανών για τόκους (ως ποσοστό του ΑΕ) κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4-7% τα επόμενα 10 χρόνια ή σε μέση αύξηση 0,5%. 

 

                                  Οι μεταρρυθμίσεις

 

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επανεξέταση των φορολογικών απαλλαγών, περιλαμβανομένων των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να εξορθολογισθούν. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προιόντων και υπηρεσιών, στην κατοχύρωση των δημοσιονομικών επιτευγμ΄ταων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (εφόσον εξασφαλίζεται η δημοσιονομική στθαερότητα), η αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.  

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.