Quantcast
Συμφωνία μεταξύ ΟΝΕΧ και Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι προβλέπει - enikonomia.gr
share

Συμφωνία μεταξύ ΟΝΕΧ και Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τι προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Συμφωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Fincantieri, Πιερομπέρτο Φολγκιέρο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ONEX Shipyards & Technologies Group, Πάνος Ξενοκώστας.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το παρών στην τελετή υπογραφής έδωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Πατρίτσια Φαλσινέλι και ο General Manager Naval Vessels Division της Fincantieri S.p.A,Ντάριο Ντέστε.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει:

  •  Την κατασκευή 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, που υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ
  • Την δημιουργία 1000 νέων θέσεων εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία
  • Την συνεργασία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία και άμυνα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων.

συμφωνία

 Οι δηλώσεις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης  επεσήμανε πως : «Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΟΝΕΧ και της Fincantieri είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία καθόσον, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία στην Ελευσίνα, θα αποκτήσουν δυνατότητες που ποτέ δεν είχαν στο παρελθόν. Ασφαλώς και η σημερινή υπογραφή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας για το πρόγραμμα των κορβετών που θα είναι μια απόφαση που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας εξετάζοντας συνολικά, με ισότιμο τρόπο, όλες τις κατατεθειμένες προτάσεις. Όμως, το σημερινό μνημόνιο εξασφαλίζει ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες και να παραδώσουν το σχετικό πρόγραμμα, εάν και εφόσον επιλεγούν από το Πολεμικό Ναυτικό. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή υπογραφή δείχνει το ισχυρό ενδιαφέρον ενός τεραστίου παγκοσμίως ναυπηγικού ομίλου για την Ελλάδα. Πολύ τιμητικό για την ελληνική οικονομία, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ψήφος εμπιστοσύνης στην ΟΝΕΧ. Θερμά συγχαρητήρια».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Ξενοκώστα της ONEX Shipyards και τον κύριο Fogiero από την εταιρεία Fincantieri για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας. Από την πρώτη στιγμή αυτή η Κυβέρνηση είπε ότι θα αλλάξει το περιβάλλον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει μια φιλική χώρα στην επιχειρηματικότητα. Για αυτό λοιπόν η αναβίωση της λειτουργίας καταρχάς των Ναυπηγείων της Ελευσίνας δίνει μια νέα δυναμική σε έναν πολύ ισχυρό κλάδο που ήκμαζε στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα η ενδυνάμωση αυτή στηρίζει και θα στηρίζει έναν πολύ ισχυρό εμπορικό στόλο μιας και η Ελλάδα έχει τον ισχυρότερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Συνεχίζουμε, λοιπόν. Η στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα οικοσύστημα από άλλες δραστηριότητες που ενισχύουν γενικότερα την βιομηχανία στην πατρίδα μας που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Ευχαριστώ».

Η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλαινέλι  είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που παρίσταμαι σήμερα εδώ στην εναρκτήρια εκδήλωση μιας μακροχρόνιας και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στη Fincantieri και την Onex. Αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της αποφασιστικότητας των Ιταλικών επιχειρήσεων να εργαστούν από κοινού με Ελληνικές επιχειρήσεις διαμέσου κοινών δυνατοτήτων και εμπειριών. Αυτός ήταν πάντοτε, όπως γνωρίζετε, ο τρόπος προσέγγισης των Ιταλικών επιχειρήσεων που εμπιστεύονταν και επιμένουν να εμπιστεύονται την Ελληνική αγορά για τις επενδύσεις τους. Όλες οι επενδύσεις, άλλωστε, που έχουν γίνει από Ιταλικές επιχειρήσεις είχαν στόχο να συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας στους τομείς της βιομηχανίας και των υποδομών. Συνεπώς, θέλω να στείλω το εξής ισχυρό μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις: ο στόχος των Ιταλικών εταιρειών είναι να συνεργαστούν μαζί σας, να αναπτυχθούν μαζί με τις Ελληνικές εταιρείες και να δημιουργήσουν κόμβους εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες άλλων γειτονικών χωρών και περιφερειών. Σας ευχαριστώ».

«Η κατασκευαστική στρατηγική μας βασίζεται σε ένα αποδεδειγμένο μοντέλο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του τοπικού εταίρου με μεταφορά τεχνολογίας, αξιοποιώντας συνέργειες και διασυνδέσεις μεταξύ της παραγωγής στην Ιταλία και την Ελλάδα, με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αξιοποιούμε επίσης ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου ένα δίκτυο μικρομεσαίων εταιρειών συνεργάζεται με παγκόσμιες: αυτό ακριβώς θέλουμε να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα για να κάνουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημείο αναφοράς» σημείωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Fincantieri, Πιερομπέρτο Φολγκιέρο.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστας  είπε: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την παγκόσμια ηγέτιδα του κλάδου Fincantieri, σχηματίζοντας μια ισχυρή Αμερικανό-Ιταλό-Ελληνική συμμαχία με βάση την Ελλάδα και τα ναυπηγεία της χώρας. Η σημερινή συμφωνία ανάπτυξης βάσης κατασκευής και υποστήριξης της γραμμής παραγωγής των υπερσύγχρονων κορβέτων τύπου Doha, είναι μόνο η αρχή. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εκπαίδευση εργαζομένων, τεχνιτών, στελεχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη Fincantieri είναι μια εθνικής σημασίας παρακαταθήκη. Αφορά πολλά περισσότερα από την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν περιφερειακό κόμβο κατασκευής και υποστήριξης αμυντικών πλατφόρμων. Η δέσμευση και των δύο εταιριών έχει στο επίκεντρο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και τους συμμαχικούς στόλους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Αμερικανικού».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.