Quantcast
Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ, προς... άγραν 15,6 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο - enikonomia.gr
share

Συναγερμός στο ΥΠΟΙΚ, προς… άγραν 15,6 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Κενή περιεχομένου θα παραμείνει η συμφωνία του Eurorgroup για την Ελλάδα αν η χώρα μας δεν εξασφαλίσει από τώρα τα 15,64 δις ευρώ που χρειάζεται από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Χωρίς τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα πτωχεύσει εντός ευρώ.

Tο φώς έχει πέσει στους φορτωμένους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει 8,8 δις ευρώ για να αποπληρώσει τα δύο ομόλογα της ΕΚΤ.

Από τα χρήματα αυτά το 1,4 δις ευρώ είναι τόκοι 110 εκατ. ευρώ είναι ομόλογα εκτός PSI, 6,68 τα δύο ομόλογα της ΕΚΤ 400 εκατ. ευρώ είναι δόση από τα δάνεια του ΔΝΤ και 200 εκ ευρώ άλλες υποχρεώσεις.

Ωστόσο, δυσκολότερος φαντάζει ο δρόμος μέχρι και την τελική συμφωνία για τον ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος Ιουνίου.

Το τετράμηνο Μαρτίου Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να αν καλύψει υποχρεώσεις χρέους συνολικού ύψους 6,83 δις ευρώ με τις δικές της δυνάμεις Από τα χρήματα αυτά τα 3,93 δις ευρώ είναι δόσεις για το δάνειο του ΔΝΤ, τα 1,9 δ δις ευρώ αφορούν υποχρεώσεις σε τόκους και 900 εκ ευρώ άλλες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε χθες ότι πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει από τους δανειστές της ούτε ένα ευρώ.

Φραγμό και στις προσδοκίες για την καταβολή των 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ λόγω διακράτησης ελληνικών ομολόγων του δημοσίου έβαλε και ο πρόεδρος της ΕΚτ κ. Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας είπε «Τα κέρδη από το SMP, όπως και όλα τα άλλα κέρδη, έχουν διανεμηθεί σε όλες τις κεντρικές τράπεζες που είναι μέλη της ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μεταφέρει τα κέρδη τους στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Και οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν μεταφέρει τα κέρδη τους στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα αποδέχθηκε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα με την σημερινή της κατάσταση δεν μπορεί να αποπληρώσει ούτε τις δόσεις του ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο αλλά ούτε και τα δύο ομόλογα της ΕΚΤ.

Η προσφυγή στους εταίρους για προκαταβολή αποκλείστηκε από τους ίδιους για ένα απλό λόγο . Θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα να συμφωνήσει άρον άρον σε τις αλλαγές που θα πρέπει να υλοποιήσει ακόμη και πριν από τέλος Απριλίου.

Ο όρος – και είναι απαράβατος στις σημερινές συνθήκες – είναι τελειώστε με τις αλλαγές ολοκληρώστε την αξιολόγηση και τότε συζητάμε για χρηματοδότηση.

Στο μεταξύ σε μια προσπάθεια να αποφύγει το «μοιράιο» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι πόρων με όπλο τον εσωτερικό δανεισμό με συμφωνίες επαναγοράς (repo) των καταθέσεων των οργανισμών της Κεντρικής Κυβέρνησης από όπου αναμένεται να εισπράξει για το 2015 περίπου 4 δις ευρώ.

Πρώτα στην σειρά μπήκαν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αναγκάστηκαν να δανείσουν περίπου 2 δις ευρώ ενώ τώρα αναζητούνται διαθέσιμα και από ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Σε «θερμή εφεδρεία» μένει ακόμη και το μέτρο της συγκέντρωσης στην διαχείριση του ΓΛΚ μιας σειράς ανενεργών λογαριασμών δημοσίων φορέων που είχε ενταχθεί ως μέτρο στην τελευταία αναθεώρηση του δημοσίου.

Η ενεργοποίηση του αναμένεται να αυξήσει την ρευστότητα του Δημοσίου…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.