Quantcast
Συναλλαγές με POS: Σε αυτούς τους κλάδους θα υπάρξει «κούρεμα» των χρεώσεων - Ποιοι εξαιρούνται - enikonomia.gr
share

Συναλλαγές με POS: Σε αυτούς τους κλάδους θα υπάρξει «κούρεμα» των χρεώσεων – Ποιοι εξαιρούνται

δημοσιεύτηκε:

Σε “μικρές” συναλλαγές με POS θα γίνεται το κούρεμα 50% στις χρεώσεις από τις τράπεζες, τους παρόχους και τις εταιρίες (Mastercard, Visa). Η μείωση αυτή θα αφορά συναλλαγές από 1 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ που θα γίνονται με POS και το μέτρο αυτό θα ισχύσει αφού πρώτα καταθέσει στη Βουλή την σχετική τροπολογία το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Θα προσπαθήσουμε- εάν προλάβουμε -να καταθέσουμε την τροπολογία εντός της εβδομάδας αλλιώς την επόμενη εβδομάδα για τη μείωση των χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω POS  είπε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης και ανέφερε πως για τη μείωση αυτή θα υπάρξει όριο συναλλαγών μέχρι τα 10 ευρώ. «Γιατί εκεί είναι αναλογικά και μεγαλύτερη η χρέωση. Αλλιώς είναι να έχει κανείς 1% στα 200 ευρώ»  τόνισε με έμφαση.

POS: Ποιους αφορά το νέο μέτρο

Η μείωση των χρεώσεων στις συναλλαγές μέσω POS αναμένεται να αφορά μεταξύ άλλων :

  • τα περίπτερα,
  • τα βενζινάδικα,
  • τα ταξί,
  • τα ψιλικατζίδικα
  • τις λαϊκές αγορές
  • αλλά και γενικότερα τα μικρομάγαζα.

Σημειώνεται δε πως οριζόντιο θα είναι –σύμφωνα με πληροφορίες -το πλαφόν στο ποσοστό της τραπεζικής προμήθειας  και για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει «απαγορευτικό» στις επιμέρους προμήθειες των παρόχων POS και των εταιριών (Mastercard, Visa).

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες «σπάνε» σε τρία κομμάτια και έτσι αθροίζεται η τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα,  η προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS. Συνεπώς , η συνολική προμήθεια κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 1% ( και μπορεί να φτάσει και το 2%).

Μάλιστα οι τράπεζες ενδέχεται να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών από το 0,20% στο 0,10% για τις χρεωστικές κάρτες όχι όμως και οι υπόλοιποι κρίκοι που αυξάνουν τις πρόσθετες επιμέρους προμήθειες μέχρι το 1% – 2%  και για αυτό το αρμόδιο  υπουργείο να παρεμβαίνει νομοθετικά βάζοντας πλαφόν 0,5% το ύψος των χρεώσεων.

Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν αναμένεται να αφορά τα σουπερμάρκετ, τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.