Quantcast
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων - enikonomia.gr
share

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Στην ανταλλαγή στοιχείων με τα τεχνικά κλιμάκια της Ομάδας των Βρυξελλών, περιορίζεται η διαπραγμάτευση με τους τρεις θεσμούς, αφού η βασική ομάδα διαπραγμάτευσης παραμένει την Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Έλενα Παναρίτη, παραμένουν στην Αθήνα, προετοιμάζοντας το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν μέσα στην εβδομάδα στην ομάδα των Βρυξελλών.

Στο μεταξύ, στην τράπεζα της Ελλάδας, έχει εγκατασταθεί ένα ακόμη τεχνικό κλιμάκιο, που ασχολείται με τη συλλογή στοιχείων που αφορούν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μέσα στα στοιχεία που αναζητούν, είναι οι κεφαλαιακές ροές από και προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή δημοσιονομικών στοιχείων για τα έτη 2014 και 2015 από τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία συνεχίζουν να συνεργάζονται με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ, επιβεβαίωναν ότι, πριν από λίγη ώρα το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε το ποσό των 560 εκατ. ευρώ, ως μέρος της δόσης από δάνειο του ΔΝΤ. Πλέον μένει μόνο ένα μέρος της δόσης, ύψους 336 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί την Παρασκευή, 20 του μήνα.

 

Τρύπα 1,9 δις ευρώ βλέπει ο ΣταΪκούρας

 

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αρνείται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε πίσω της άδεια ταμεία και αποδίδει την απόκλιση κατά 2 δις ευρώ από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014, σε ισόποση υστέρηση των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός, τονίζει ότι, κατά το τελευταίο δίμηνο του χρόνου, σημειώθηκε υστέρηση φορολογικών εσόδων, ύψους 1 δις ευρώ, από τον φόρο εισοδήματος, λόγω των πρόωρων εκλογών. Επίσης, υπήρξε απόκλιση 250 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που υπολογίζονταν να εισπραχθούν από την ρύθμιση των 100 δόσεων και 200 εκατ. ευρώ από το φόρο των πετρελαιοειδών, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι, η υστέρηση των εσόδων, συμπληρώνεται και από την καθυστέρηση καταβολής εσόδων από κοινοτικούς πόρους σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ύψους 400 εκ ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.